Pregled bibliografske jedinice broj: 210802
Antioksidativna aktivnost zeolita u uljima
Antioksidativna aktivnost zeolita u uljima, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 210802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost zeolita u uljima
(Antioxidative activity of zeolite in oils)
Autori
Mandić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.11
Godina
2004
Stranica
50
Mentor
Lelas, Vesna
Neposredni voditelj
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
biljno ulje; oksidacijska stabilnost; suncokretovo ulje; zeolit
(oxidative stability; sunflower oil; vegetable oil; zeolite)
Sažetak
Antioksidansi se koriste kao dodaci hrani sa svrhom produženja njene trajnosti tijekom skladištenja. Njihova upotreba ograničena je brojnim čimbenicima kao što su zakonski propisi, njihova djelotvornost te cijena. Sve je veći interes za prirodnim antioksidansima uslijed uvjerenja potrošača da su oni zdravstveno sigurniji i bolji u odnosu na sintetske. Svrha ovoga rada je bila ispitati djelovanje tribomehanički aktiviranog zeolita u koncentraciji od 0, 5 ; 1 i 2% na oksidacijsku stabilnost suncokretovog i biljnog ulja tijekom skladištenja (90 dana uz i bez prisustva svjetlosti, pri 20°C) te pri uvjetima ubrzanog kvarenja pri 60°C (25 dana). Proces kvarenja masti uslijed oksidacijskih reakcija praćen je mjerenjem nastalih primarnih (peroksidni broj, spektrofotometrijsko određivanje nastalih hidroperoksida) i sekundarnih (anisidinski broj) produkata oksidacije. Dodatak tribomehanički aktiviranog zeolita suncokretovom i biljnom ulju doprinjeo je stabilnosti tih ulja. Prema analiziranim parametrima najbolji rezultati dobiveni su za suncokretovo ulje uz dodatak 1% TMAZ.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija