Pregled bibliografske jedinice broj: 21076
"Inteligentno" označavanje pakirane hrane
"Inteligentno" označavanje pakirane hrane // Kemija u industriji, 47 (1998), 11; 397-400 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 21076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
"Inteligentno" označavanje pakirane hrane
("Inteligent" marking of packaged food products)
Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago
Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 47
(1998), 11;
397-400
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
HR Inteligentno pakiranje hrane; materijali za pakiranje; oznacavanje upakirane hrane
(EN Intelligent packaging of food; packaging materials; labels on packaged food)
Sažetak
Hrana se često transportira na velike udaljenosti ili skladišti na dulje razdoblje pod unaprijed određenim uvjetima, kao što su vrijeme, temperatura, vlažnost ili sastav atmosfere. Standardne oznake obično sadrže informaciju koja nam ukazuje kada su proizvodi upakirani. Međutim, problemi s upakiranom hranom su promjene koje bivaju tijekom prijevoza, čuvanja ili isporuke i ne mogu se otkriti pomoću tih oznaka na ambalaži. Tijekom posljednjih nekoliko godina razvijen je velik broj "inteligentnih" oznaka i drugih sredstava radi memoriranja uvjeta kroz koje je prošla upakirana hrana. Nekoliko primjera koji bi mogli biti interesantni za industriju hrane u Hrvatskoj, prikazani su u ovom članku (stručnoj informaciji). Naljepnice koje se naširoko rabe u Velikoj Britaniji pod imenom REACTT, pokazuju da su prekoračene unaprijed određene razine vremena i temperature, promjenom boje oznake iz plave u crvenu. Sustav koji se zasniva na vizualnoj promjeni boje ostvaruje se vremenom i temperaturom izazvanom polimerizacijom supstituiranih diacetilena koji su se nedavno razvili u SAD-u. Brzina polimerizacije je prilagođena brzini kvarenja hrane i upakirani proizvod se pohranjuje u duboko smrzavanje. Sve dok boja polimera nije tamnija od referentne oznake, proizvod je svjež. U slučaju vakuum upakirane hrane posebne vrpce indikatora se upakiraju s proizvodom i pokazuju ulazak kisika u pakovinu ili promjenom boje ili pokazujući neke druge znakove upozorenja. Nedavno razvijeni "inteligentni" promatrači osjetljivi na male količine toksina bakterija od velike su važnosti u kontroli kakvoće hrane. Danas poznati biosenzori nisu veći od glave pribadače, ali se očekuje daljnje smanjivanje. Uporaba biosenzora jako će pridonijeti promatranju enzimskog i neenzimskog kvarenja hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Analytical Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts