Pregled bibliografske jedinice broj: 210338
Funkcionalna i reološka svojstva koncentrata proteina soje
Funkcionalna i reološka svojstva koncentrata proteina soje, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 210338 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna i reološka svojstva koncentrata proteina soje
(Functional and rheological properties of soy protein concentrates)
Autori
Gluhak, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.03
Godina
2005
Stranica
75
Mentor
Herceg, Zoran
Ključne riječi
funkcionalna svojstva; koncentrati proteina soje; reološka svojstva; temperatura
(functional properties; rheological properties; soy protein concentrate; temperature)
Sažetak
U ovom su radu određena neka fizikalna, funkcionalna i reološka svojstva modelnih suspenzija koncentrata proteina soje s posebnim naglaskom na razlike između koncentrata ARCON F proizvedenog na konvencionalan način te dodatno funkcionalno obrađenog koncentrata ARCON S. Također je, na primjeru 10, 12 i 15%-tnih modelnih otopina, ispitan utjecaj udjela suhe tvari i temperature (u rasponu od 0 do 60°C) na viskoznost proteinskih suspenzija. Ispitivanjem funkcionalnih svojstava utvrđeno je da suspenzije pripremljene s koncentratom proteina soje ARCON S karakterizira veća topljivost, stabilnost pjene, kao i emulgirajuće sposobnosti u odnosu na suspenzije pripremljene sa koncenrtatom tipa ARCON F. Reološka svojstva određena su pomoću rotacionog viskozimetra Rheometric Stientific RM-180, a karakteristike proteinskih suspenzija izražene su reološkim parametrima pomoću Ostwald de Waeleovog zakona. Utjecaj temperature na viskoznost određen je Arrheniusovom jednadžbom. Ispitivanjem je utvrđeno da sve suspenzije imaju nenewtonski karakter. Pri tome su veću viskoznost kod svih temperatura i koncentracija pokazale suspenzije pripremljene s koncentratom ARCON S koje su demonstrirale psudoplastično reološko ponašanje. Suspenzije pripremljene s koncentratom ARCON F karakterizirao je dilatantan tip tečenja. Ispitivanja utjecaja temperature na viskoznost modelnih sustava pokazala su da najveću energiju aktivacije viskoznog tečenja ima modelna suspenzija prpremljena sa koncentratom ARCON S (15% suhe tvari), a najmanju suspenzija pripremljena sa koncentratom ARCON F (10% suhe tvari).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058021
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zoran Herceg
(mentor)