Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 210254

Utjecaj temperature i vremena prženja na promjenu volumena i poroznosti tijesta


Lukinac, Jasmina
Utjecaj temperature i vremena prženja na promjenu volumena i poroznosti tijesta, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 210254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i vremena prženja na promjenu volumena i poroznosti tijesta
(Influence of temperature and frying time on volume and porosity change of dough)

Autori
Lukinac, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2005

Stranica
52

Mentor
Šeruga, Bernarda

Ključne riječi
tijesto; prženje; volumen; poroznost; računalna analiza
(dough; frying; volume; porosity; computer image analysis)

Sažetak
U ovom radu praćeni su promjena volumena i poroznost tijesta za kroštule oblika kocke, kugle, kvadra i valjaka tijekom procesa pržanja pomoću računalne analize slike. Uzorci tijesta prženi su različito vrijeme u laboratorijskom uređaju u ulju temperature 160, 170, 180 i 190 oC. Uzorci za računalnu analizu slike pohranjeni su i analizirani u 8-bitnom Windows bitmap grafičkom formatu sa paletom od 256 boja. Promjena volumena i poroznost prženih uzoraka procijenjena je vizualnim pregledom i računalnom analizom slike. Računalnom analizom slike dobiveni su udjeli tamnih i svijetlih nijansi za svako vrijeme i temperaturu prženja, a rezultati su obrađeni u programu Microsoft Excel. Tijesto koje je korišteno za pripravu uzoraka bilo je premekano te su na uzorcima tijekom vađenja iz kalupa nastale deformacije koje su utjecale na rezultate što je dokaz osjetljivosti računalne analize slike kao metode te ju za ovu namjenu treba kombinirati sa još nekom metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bernarda Šeruga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukinac, Jasmina
Utjecaj temperature i vremena prženja na promjenu volumena i poroznosti tijesta, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Lukinac, J. (2005) 'Utjecaj temperature i vremena prženja na promjenu volumena i poroznosti tijesta', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lukinac, Jasmina}, year = {2005}, pages = {52}, keywords = {tijesto, pr\v{z}enje, volumen, poroznost, ra\v{c}unalna analiza}, title = {Utjecaj temperature i vremena pr\v{z}enja na promjenu volumena i poroznosti tijesta}, keyword = {tijesto, pr\v{z}enje, volumen, poroznost, ra\v{c}unalna analiza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lukinac, Jasmina}, year = {2005}, pages = {52}, keywords = {dough, frying, volume, porosity, computer image analysis}, title = {Influence of temperature and frying time on volume and porosity change of dough}, keyword = {dough, frying, volume, porosity, computer image analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font