Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 210224

Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke


Tratnik, Ljubica
Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke // Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatska mljekarska udruga (ur.).
Zagreb, 2004. (plenarno, nije recenziran, sažetak, pregledni)


CROSBI ID: 210224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke
(The advantages of milk and whey ultrafiltration)

Autori
Tratnik, Ljubica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni

Izvornik
Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatska mljekarska udruga - Zagreb, 2004

Skup
36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 28.11.2004. - 01.12.2004

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
ultrafiltracija; mlijeko; sirutka; primjena; prednosti
(Ultrafiltration; milk; whey; application; advantages)

Sažetak
Ultrafiltracija je tlačni membranski proces koji se koristi u svrhu dobivanja koncentrata proteina mlijeka ili sirutke. Ultrafiltracija mlijeka omogućava povećanje udjela proteina i smanjenje udjela laktoze u nekim mliječnim proizvodima. U proizvodnji sira primjenom ultrafiltriranog mlijeka postiže se zadržavanje proteina sirutke uz povećanje prinosa sira. Ultrafiltracija sirutke omogućava proizvodnju koncentrata proteina sirutke željenog sastava, koji se mogu uklopiti u brojne mliječne proizvode zahvaljujući izvrsnim funkcionalnim svojstvima, a neophodni su u proizvodnji hrane za dojenčad. Osnovni je cilj ultrafiltracije, bez obzira na primjenu, povećanje nutritivne vrijednosti proizvoda. Međutim, naglim razvojem membranske tehnologije, te kombinacijom membranskih postupaka obradbe mlijeka i sirutke otvaraju se mogućnosti kreiranja novih mliječnih proizvoda, boljih svojstava u odnosu na tradicionalne. Optimiranjem membranskih procesa u industriji može se također postići značajno poboljšanje ekonomičnosti i trajnosti mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Tratnik, Ljubica
Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke // Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatska mljekarska udruga (ur.).
Zagreb, 2004. (plenarno, nije recenziran, sažetak, pregledni)
Tratnik, L. (2004) Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke. U: Hrvatska mljekarska udruga (ur.)Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica}, year = {2004}, pages = {5}, keywords = {ultrafiltracija, mlijeko, sirutka, primjena, prednosti}, title = {Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke}, keyword = {ultrafiltracija, mlijeko, sirutka, primjena, prednosti}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica}, year = {2004}, pages = {5}, keywords = {Ultrafiltration, milk, whey, application, advantages}, title = {The advantages of milk and whey ultrafiltration}, keyword = {Ultrafiltration, milk, whey, application, advantages}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font