Pregled bibliografske jedinice broj: 210224
Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke
Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke // Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatska mljekarska udruga (ur.).
Zagreb, 2004. (plenarno, nije recenziran, sažetak, pregledni)
CROSBI ID: 210224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke
(The advantages of milk and whey ultrafiltration)
Autori
Tratnik, Ljubica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni
Izvornik
Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Hrvatska mljekarska udruga - Zagreb, 2004
Skup
36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 28.11.2004. - 01.12.2004
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ultrafiltracija; mlijeko; sirutka; primjena; prednosti
(Ultrafiltration; milk; whey; application; advantages)
Sažetak
Ultrafiltracija je tlačni membranski proces koji se koristi u svrhu dobivanja koncentrata proteina mlijeka ili sirutke. Ultrafiltracija mlijeka omogućava povećanje udjela proteina i smanjenje udjela laktoze u nekim mliječnim proizvodima. U proizvodnji sira primjenom ultrafiltriranog mlijeka postiže se zadržavanje proteina sirutke uz povećanje prinosa sira. Ultrafiltracija sirutke omogućava proizvodnju koncentrata proteina sirutke željenog sastava, koji se mogu uklopiti u brojne mliječne proizvode zahvaljujući izvrsnim funkcionalnim svojstvima, a neophodni su u proizvodnji hrane za dojenčad. Osnovni je cilj ultrafiltracije, bez obzira na primjenu, povećanje nutritivne vrijednosti proizvoda. Međutim, naglim razvojem membranske tehnologije, te kombinacijom membranskih postupaka obradbe mlijeka i sirutke otvaraju se mogućnosti kreiranja novih mliječnih proizvoda, boljih svojstava u odnosu na tradicionalne. Optimiranjem membranskih procesa u industriji može se također postići značajno poboljšanje ekonomičnosti i trajnosti mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija