Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 210184

Studije odnosa energije glutena i nekih karakterističnih kemijskih veza u njegovoj strukturi


Šebečić, Blaženka; Momirović-Čuljat, Jelena; Balint, Lazar
Studije odnosa energije glutena i nekih karakterističnih kemijskih veza u njegovoj strukturi // Hrana i ishrana, 16 (1975), 7-8 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 210184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Studije odnosa energije glutena i nekih karakterističnih kemijskih veza u njegovoj strukturi
(A study of the relationship of the energy of gluten and some of the characteristic chemical bonds in its structure)

Autori
Šebečić, Blaženka ; Momirović-Čuljat, Jelena ; Balint, Lazar

Izvornik
Hrana i ishrana (0018-6872) 16 (1975); 7-8

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
gluten; visko-elastična svojstva; ekstenzogramska mjerenja; novi parametri ekstenzograma; -SH i S-S veze
(wheat flour gluten; visco-elastic properties; extensogram; new parameters of extensogram; -SH and S-S bonds)

Sažetak
Studirana je energija glutena preko kvalitetnih pokazatelja ekstenzograma u odnosu na -SH i S-S sadržaj. Metodama amperometrijske titracije određen je pristupačni dio -SH i S-S veza u proteinima pšenice. Dana je mogućnost da se u kompleksnom sistemu proteini-škrob-enzimi, uz određene modifikacije, odrede i niske koncentracije -SH istim postupkom kojim se može odrediti i sadržaj S-S. Fizikalnim testiranjem kvalitete pomoću Brabenderovih aparata izmjerene su i izračunate karakteristike ekstenzograma. Utvrđeno je da energija glutena (Q=Pekst.) nije u direktnoj vezi sa sadržajem pristupačnih -SH i S-S veza (r = -0, 012 i r = 0, 042). Nadalje je utvrđeno da ne postoji korelacija između novog meritornog pokazatelja kvalitete ekstenzograma ro/re i sadržaja -SH i S-S (r = -0, 123 i r = +0, 034).

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šebečić, Blaženka; Momirović-Čuljat, Jelena; Balint, Lazar
Studije odnosa energije glutena i nekih karakterističnih kemijskih veza u njegovoj strukturi // Hrana i ishrana, 16 (1975), 7-8 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Šebečić, B., Momirović-Čuljat, J. & Balint, L. (1975) Studije odnosa energije glutena i nekih karakterističnih kemijskih veza u njegovoj strukturi. Hrana i ishrana, 16, 7-8.
@article{article, author = {\v{S}ebe\v{c}i\'{c}, Bla\v{z}enka and Momirovi\'{c}-\v{C}uljat, Jelena and Balint, Lazar}, year = {1975}, pages = {7-8}, keywords = {gluten, visko-elasti\v{c}na svojstva, ekstenzogramska mjerenja, novi parametri ekstenzograma, -SH i S-S veze}, journal = {Hrana i ishrana}, volume = {16}, issn = {0018-6872}, title = {Studije odnosa energije glutena i nekih karakteristi\v{c}nih kemijskih veza u njegovoj strukturi}, keyword = {gluten, visko-elasti\v{c}na svojstva, ekstenzogramska mjerenja, novi parametri ekstenzograma, -SH i S-S veze} }
@article{article, author = {\v{S}ebe\v{c}i\'{c}, Bla\v{z}enka and Momirovi\'{c}-\v{C}uljat, Jelena and Balint, Lazar}, year = {1975}, pages = {7-8}, keywords = {wheat flour gluten, visco-elastic properties, extensogram, new parameters of extensogram, -SH and S-S bonds}, journal = {Hrana i ishrana}, volume = {16}, issn = {0018-6872}, title = {A study of the relationship of the energy of gluten and some of the characteristic chemical bonds in its structure}, keyword = {wheat flour gluten, visco-elastic properties, extensogram, new parameters of extensogram, -SH and S-S bonds} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font