Pregled bibliografske jedinice broj: 210184
Studije odnosa energije glutena i nekih karakterističnih kemijskih veza u njegovoj strukturi
Studije odnosa energije glutena i nekih karakterističnih kemijskih veza u njegovoj strukturi // Hrana i ishrana, 16 (1975), 7-8 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 210184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Studije odnosa energije glutena i nekih karakterističnih kemijskih veza u njegovoj strukturi
(A study of the relationship of the energy of gluten and some of the characteristic chemical bonds in its structure)
Autori
Šebečić, Blaženka ; Momirović-Čuljat, Jelena ; Balint, Lazar
Izvornik
Hrana i ishrana (0018-6872) 16
(1975);
7-8
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
gluten; visko-elastična svojstva; ekstenzogramska mjerenja; novi parametri ekstenzograma; -SH i S-S veze
(wheat flour gluten; visco-elastic properties; extensogram; new parameters of extensogram; -SH and S-S bonds)
Sažetak
Studirana je energija glutena preko kvalitetnih pokazatelja ekstenzograma u odnosu na -SH i S-S sadržaj. Metodama amperometrijske titracije određen je pristupačni dio -SH i S-S veza u proteinima pšenice. Dana je mogućnost da se u kompleksnom sistemu proteini-škrob-enzimi, uz određene modifikacije, odrede i niske koncentracije -SH istim postupkom kojim se može odrediti i sadržaj S-S. Fizikalnim testiranjem kvalitete pomoću Brabenderovih aparata izmjerene su i izračunate karakteristike ekstenzograma. Utvrđeno je da energija glutena (Q=Pekst.) nije u direktnoj vezi sa sadržajem pristupačnih -SH i S-S veza (r = -0, 012 i r = 0, 042). Nadalje je utvrđeno da ne postoji korelacija između novog meritornog pokazatelja kvalitete ekstenzograma ro/re i sadržaja -SH i S-S (r = -0, 123 i r = +0, 034).
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI