Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 210173

Utjecaj dodatka karboksimetilceluloze na pH vrijednost i titracijsku kiselost biološki i kemijski zakiseljenog tijesta tijekom fermentacije


Koceva Komlenić, Daliborka; Hasenay, Damir; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jukić, Marko; Krstanović, Vinko
Utjecaj dodatka karboksimetilceluloze na pH vrijednost i titracijsku kiselost biološki i kemijski zakiseljenog tijesta tijekom fermentacije // Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 210173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka karboksimetilceluloze na pH vrijednost i titracijsku kiselost biološki i kemijski zakiseljenog tijesta tijekom fermentacije
(Influence of carboxy methyl cellulose (CMC) addition on changes of pH values and titration acidity of biological and chemical acidified dough)

Autori
Koceva Komlenić, Daliborka ; Hasenay, Damir ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jukić, Marko ; Krstanović, Vinko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005

Skup
3. International Congress FLOUR-BREAD '05 and 5. Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
karboksimetilceluloza; fermentacija tijesta; pH vrijednost; titracijska kiselost
(Carboxy Methyl Cellulose (CMC); fermentation of dough; pH value; titration acidity)

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj karboksimetilceluloze (CMC) na pH vrijednost i titracijsku kiselost tijesta pripravljenog uz dodatke kiselog tijesta u prahu, kiselog tijesta fermentiranog s Lactobacillus plantarum i Lactobacillus brevis, te mliječne kiseline. Uzorci tijesta pripravljani su od dvije vrste brašna različite kakvoće. Fermentacija tijesta provedena je pri temperaturi od 30 °C i relativnoj vlažnosti od 88%, tijekom 80 minuta. CMC se, kao hidrokoloid, često primjenjuje kao dodatak u pekarstvu u svrhu dobivanja proizvoda većeg volumena i produženja svježine gotovog proizvoda. Rezultati ovog rada pokazali su da dodatak CMC utječe na pH vrijednost i titracijsku kiselost tijesta. Djelovanje CMC u većoj mjeri ovisi o načinu zakiseljavanja tijesta. Uočeno je kod svih ispitivanih uzoraka da dodatak CMC djeluje stabilizirajuće na pH vrijednost tijesta tijekom fermentacije. Usporedbom rezultata praćenja pH vrijednosti s rezultatima titracijske kiselosti uočava se moguće pufersko djelovanje CMC. Rezultati ovog rada dali su vrlo korisne informacije o utjecaju dodatka CMC na dinamiku i tijek promjene pH vrijednosti i titracijske kiselosti kemijski i biološki zakiseljenih tijesta tijekom fermentacije.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113003
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Koceva Komlenić, Daliborka; Hasenay, Damir; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jukić, Marko; Krstanović, Vinko
Utjecaj dodatka karboksimetilceluloze na pH vrijednost i titracijsku kiselost biološki i kemijski zakiseljenog tijesta tijekom fermentacije // Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Koceva Komlenić, D., Hasenay, D., Ugarčić-Hardi, Ž., Jukić, M. & Krstanović, V. (2005) Utjecaj dodatka karboksimetilceluloze na pH vrijednost i titracijsku kiselost biološki i kemijski zakiseljenog tijesta tijekom fermentacije. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05.
@article{article, author = {Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Hasenay, Damir and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Juki\'{c}, Marko and Krstanovi\'{c}, Vinko}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2005}, pages = {81}, keywords = {karboksimetilceluloza, fermentacija tijesta, pH vrijednost, titracijska kiselost}, title = {Utjecaj dodatka karboksimetilceluloze na pH vrijednost i titracijsku kiselost biolo\v{s}ki i kemijski zakiseljenog tijesta tijekom fermentacije}, keyword = {karboksimetilceluloza, fermentacija tijesta, pH vrijednost, titracijska kiselost}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Hasenay, Damir and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Juki\'{c}, Marko and Krstanovi\'{c}, Vinko}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2005}, pages = {81}, keywords = {Carboxy Methyl Cellulose (CMC), fermentation of dough, pH value, titration acidity}, title = {Influence of carboxy methyl cellulose (CMC) addition on changes of pH values and titration acidity of biological and chemical acidified dough}, keyword = {Carboxy Methyl Cellulose (CMC), fermentation of dough, pH value, titration acidity}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font