Pregled bibliografske jedinice broj: 210139
Sadržaj ulja i najznačajnijih masnih kiselina kultivara soje Maksimirka, Srećka i Zvijezda
Sadržaj ulja i najznačajnijih masnih kiselina kultivara soje Maksimirka, Srećka i Zvijezda // Poljoprivredna znanstvena smotra, 50 (1980), 95-106 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 210139 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj ulja i najznačajnijih masnih kiselina kultivara soje Maksimirka, Srećka i Zvijezda
(Oil content and major fatty acid content in soybean cultivars Maksimirka, Srećka and Zvijezda)
Autori
Heneberg, Ružica ; Mirić, Milan ; Šebečić, Blaženka ; Balint, Lazar
Izvornik
Poljoprivredna znanstvena smotra (0370-0291) 50
(1980);
95-106
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
soja (Glycine max. Merill); kultivar; sadržaj ulja; sastav ulja
(soybean (Glycine max. Merill); cultivar; oil content; oil composition)
Sažetak
U cilju upoznavanja sadržaja i sastava ulja tri nova kultivara soje Instituta za oplemenjivanje i proizvodnju bilja Fakulteta poljoprivrednih znanosti u Zagrebu provedena su ispitivanja u 1975., 1976. i 1977. godini na elitnom sjemenu uzgojenom na pokusnom polju fakulteta u Maksimiru. Rezultati kemijskih analiza pokazuju slijedeće: prosječni se sadržaj ulja u suhoj tvari kreće u sva tri nova kultivara u tri godine ispitivanja od 18% do 22% što odgovara sadržaju ulja soje u svjetskoj proizvodnji. Na sadržaj ulja znatnije je utjecala klima u pojedinim godinama ispitivanja nego genotip. Od sva tri kultivara najnestabilnijom se i svojim reagiranjam, sadržajem i sastavom ulja na klimatske faktore u godinama ispitivanja pokazala Maksimirka. U 1975. godini Maksimirka uz nizak sadržaj linolenske kiseline od 6, 76 % ima više oleinske i linolne kiseline nego Srećka uz 6, 31 % linolenske kiseline. Srećka i Zvijezda su stabilnije i prilično se u sastavu ulja podudaraju. Najveći postotak ulja imala je Srećka (23, 52 %) u 1977. god.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb