Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 210072

Optimizacija proizvodnje probiotičkog svježeg sira od kozjeg mlijeka


Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka
Optimizacija proizvodnje probiotičkog svježeg sira od kozjeg mlijeka // Prehrambena industrija / Carić, Marijana (ur.).
Beograd: Savez hemičara i tehnologa (SHT) Tehnološki fakultet (TF), 2005. str. 111-112 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 210072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija proizvodnje probiotičkog svježeg sira od kozjeg mlijeka
(Optimization of probiotic fresh cheese production made from goat's milk)

Autori
Drgalić, Ida ; Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Prehrambena industrija / Carić, Marijana - Beograd : Savez hemičara i tehnologa (SHT) Tehnološki fakultet (TF), 2005, 111-112

Skup
XX Savetovanje: Savremeni pravci u tehnologiji mleka

Mjesto i datum
Crna Gora; Novi Sad, Srbija, 29.09.2005. - 30.09.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kozje mlijeko; probiotičke bakterije; svježi sir; prihvatljivost
(goat's milk; probiotic bacteria; fresh cheese; acceptability)

Sažetak
Zanimanje znanstvenika za proizvode s probiotičkim bakterijama progresivno raste, radi njihovih brojnih terapijskih svojstava. Posebno se cijene proizvodi od kozjeg mlijeka zbog bolje probavljivosti i antialergijskoh osobina. Fermentacija kozjeg mlijeka općenito je slabije istražena, osobito primjenom probiotičkih bakterija. S obzirom da je svježi sir vrlo popularan mliječni proizvod te dobra podloga za preživljavanje probiotičkih bakterija, u ovom se radu pokušalo definirati optimalne procesne uvjete i dodatke u kozje mlijeko u cilju proizvodnje probiotičkog svježeg sira, poželjnih senzorskih svojstava, prihvatljivog od strane potrošača. Za fermentaciju je korištena mješovita ABT-4 kultura sastavljena od probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium spp. u kombinaciji s neprobiotičkom bakterijom Streptococcus thermophilus. Ispitivan je utjecaj udjela mliječne masti u mlijeku za sirenje te udjel sirila. Određen je prinos proizvedenih sireva, a senzorska su svojstva praćena tijekom 14 dana čuvanja uzoraka u hladnjaku. Najbolje senzorske ocjene dobili su uzorci proizvedeni od mlijeka s 1, 0% mliječne masti, pasteriziranog dugotrajnom niskom pasterizacijom (65 °C/ 30 min), fermentiranog pri 38 °C uz dodatak 2% kulture i 0, 01% sirila. Također je testirana prihvatljivost proizvoda od strane potrošača, jer se probiotički svježi sir od kozjeg mlijeka u Hrvatskoj još ne proizvodi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka
Optimizacija proizvodnje probiotičkog svježeg sira od kozjeg mlijeka // Prehrambena industrija / Carić, Marijana (ur.).
Beograd: Savez hemičara i tehnologa (SHT) Tehnološki fakultet (TF), 2005. str. 111-112 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Drgalić, I., Tratnik, L. & Božanić, R. (2005) Optimizacija proizvodnje probiotičkog svježeg sira od kozjeg mlijeka. U: Carić, M. (ur.)Prehrambena industrija.
@article{article, author = {Drgali\'{c}, Ida and Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, editor = {Cari\'{c}, M.}, year = {2005}, pages = {111-112}, keywords = {kozje mlijeko, probioti\v{c}ke bakterije, svje\v{z}i sir, prihvatljivost}, title = {Optimizacija proizvodnje probioti\v{c}kog svje\v{z}eg sira od kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, probioti\v{c}ke bakterije, svje\v{z}i sir, prihvatljivost}, publisher = {Savez hemi\v{c}ara i tehnologa (SHT) Tehnolo\v{s}ki fakultet (TF)}, publisherplace = {Crna Gora; Novi Sad, Srbija} }
@article{article, author = {Drgali\'{c}, Ida and Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, editor = {Cari\'{c}, M.}, year = {2005}, pages = {111-112}, keywords = {goat's milk, probiotic bacteria, fresh cheese, acceptability}, title = {Optimization of probiotic fresh cheese production made from goat's milk}, keyword = {goat's milk, probiotic bacteria, fresh cheese, acceptability}, publisher = {Savez hemi\v{c}ara i tehnologa (SHT) Tehnolo\v{s}ki fakultet (TF)}, publisherplace = {Crna Gora; Novi Sad, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font