Pregled bibliografske jedinice broj: 209888
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus // Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 209888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus
(Contamination degree of wheat and flour by species moulds Aspergillus flavus and A. albus)
Autori
Halt, Marija ; Pavlović, Hrvoje ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jukić, Jasminka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05
/ Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005
Skup
3. International Congress FLOUR-BREAD '05 and 5. Croatian Congress of Cereal Technologists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica; brašno; plijesni Aspergillus flavus; Aspergillus
(wheat; flour; moulds; Aspergillus flavus; Aspergillus albus)
Sažetak
U radu je ispitan stupanj onečišćenja pšenice i brašna plijesnima. Posebna pozornost posvećena je plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus, mogućim producentima aflatoksina i citrinina. Mikološki je ispitano 18 uzoraka pšenice iz silosa mlina i 53 uzorka proizvedenog brašna, Kochovom metodom agarnih ploča, na Czapekovom agaru kao podlozi za izolaciju i determinaciju plijesni. Pšenica je bila prosječno onečišćena s 5, 5×103 kolonija plijesni u 1 g uzorka, a brašno s 2, 2 x 102 kolonija plijesni u 1 g. Brašna viših tipnih brojeva sadržavala su više kolonija plijesni, što se i očekivalo. U uzorcima pšenice i brašna prevladavale su vrste rodova: Aspergillus (s 68, 90%), Penicillium (s 17, 44%) i Fusarium (s 6, 09%). Mnoge vrste ovih rodova plijesni poznati su producenti mikotoksina. Slijede, po brojnosti, vrste rodova Mucor (s 2, 44%), Alternaria (s 1, 95%), Rhizopus (s 0, 49%), Cladosporium (s 0, 49%), Absidia (s 0, 37%) i Trichoderma (s 0, 12%). Prisutnost plijesni vrste Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina - hepatotoksina, ustanovljena je u 27, 78% uzoraka pšenice i u 13, 21% uzoraka brašna. Uočeno je značajno onečišćenje pšenice i brašna vrstom Aspergillus albus, mogućim producentom citrinina - nefrotoksina. Navedena plijesan ustanovljena je u 11, 11% uzoraka pšenice i čak u 67, 92% uzoraka brašna. Kako se plijesni i njihovi metaboliti brašnom mogu unijeti u razne prehrambene proizvode, mikološkoj i mikotoksikološkoj ispravnosti pšenice i brašna treba obratiti zasluženu pozornost.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek