Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 209888

Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus


Halt, Marija; Pavlović, Hrvoje; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jukić, Jasminka
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus // Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 209888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus
(Contamination degree of wheat and flour by species moulds Aspergillus flavus and A. albus)

Autori
Halt, Marija ; Pavlović, Hrvoje ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jukić, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005

Skup
3. International Congress FLOUR-BREAD '05 and 5. Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica; brašno; plijesni Aspergillus flavus; Aspergillus
(wheat; flour; moulds; Aspergillus flavus; Aspergillus albus)

Sažetak
U radu je ispitan stupanj onečišćenja pšenice i brašna plijesnima. Posebna pozornost posvećena je plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus, mogućim producentima aflatoksina i citrinina. Mikološki je ispitano 18 uzoraka pšenice iz silosa mlina i 53 uzorka proizvedenog brašna, Kochovom metodom agarnih ploča, na Czapekovom agaru kao podlozi za izolaciju i determinaciju plijesni. Pšenica je bila prosječno onečišćena s 5, 5×103 kolonija plijesni u 1 g uzorka, a brašno s 2, 2 x 102 kolonija plijesni u 1 g. Brašna viših tipnih brojeva sadržavala su više kolonija plijesni, što se i očekivalo. U uzorcima pšenice i brašna prevladavale su vrste rodova: Aspergillus (s 68, 90%), Penicillium (s 17, 44%) i Fusarium (s 6, 09%). Mnoge vrste ovih rodova plijesni poznati su producenti mikotoksina. Slijede, po brojnosti, vrste rodova Mucor (s 2, 44%), Alternaria (s 1, 95%), Rhizopus (s 0, 49%), Cladosporium (s 0, 49%), Absidia (s 0, 37%) i Trichoderma (s 0, 12%). Prisutnost plijesni vrste Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina - hepatotoksina, ustanovljena je u 27, 78% uzoraka pšenice i u 13, 21% uzoraka brašna. Uočeno je značajno onečišćenje pšenice i brašna vrstom Aspergillus albus, mogućim producentom citrinina - nefrotoksina. Navedena plijesan ustanovljena je u 11, 11% uzoraka pšenice i čak u 67, 92% uzoraka brašna. Kako se plijesni i njihovi metaboliti brašnom mogu unijeti u razne prehrambene proizvode, mikološkoj i mikotoksikološkoj ispravnosti pšenice i brašna treba obratiti zasluženu pozornost.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002
0113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Halt, Marija; Pavlović, Hrvoje; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jukić, Jasminka
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus // Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Halt, M., Pavlović, H., Ugarčić-Hardi, Ž. & Jukić, J. (2005) Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05.
@article{article, author = {Halt, Marija and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Juki\'{c}, Jasminka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2005}, pages = {53}, keywords = {p\v{s}enica, bra\v{s}no, plijesni Aspergillus flavus, Aspergillus}, title = {Ispitivanje stupnja one\v{c}i\v{s}\'{c}enja p\v{s}enice i bra\v{s}na plijesnima vrste Aspergillus flavus i A. albus}, keyword = {p\v{s}enica, bra\v{s}no, plijesni Aspergillus flavus, Aspergillus}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Halt, Marija and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Juki\'{c}, Jasminka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2005}, pages = {53}, keywords = {wheat, flour, moulds, Aspergillus flavus, Aspergillus albus}, title = {Contamination degree of wheat and flour by species moulds Aspergillus flavus and A. albus}, keyword = {wheat, flour, moulds, Aspergillus flavus, Aspergillus albus}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font