Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 209810

Primjena spektrofotometrijskih metoda za određivanje gubitka kuhanjem tjestenine


Vladić, Zoran
Primjena spektrofotometrijskih metoda za određivanje gubitka kuhanjem tjestenine, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 209810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena spektrofotometrijskih metoda za određivanje gubitka kuhanjem tjestenine
(Determination of pasta cooking loss using spectrophotometric metods)

Autori
Vladić, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.04

Godina
2005

Stranica
36

Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Neposredni voditelj
Strelec, Ivica ; Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
gubitak kuhanjem; određivanje koncentracije proteina; tjestenina
(cooking loss; determination of amount of proteins; pasta)

Sažetak
Gubitak kuhanjem značaj je čimbenik kakvoće tjestenine budući se na osnovu njega može procijeniti nutritivna i organoleptička kakvoća kuhane tjestenine. Određivanje ovog parametra primjenom standardnih metoda je dugotrajno, a ponekad i nepouzdano, te postoji potreba za razvojem bržih, pouzdanijih i preciznijih metoda. U ovom je radu ispitana mogućnost primjene određivanja količine proteina u vodi za kuhanje kao parametra za procjenu gubitka kuhanjem. Rezultati ispitivanja su pokazali da postoje visoki koeficijenti korelacije (r> 0, 8 ) između standardne metode za određivanje gubitka kuhanjem i spektrofotometrijskih metoda određivanja količine proteina u vodi nakon kuhanja tjestenine pripravljene od durum pšenice kuhane optimalno vrijeme, posebno određivanja apsorbancije pri 280 nm (r> 0, 9545) i 450 nm (r>0, 8235 ). Primjenom određivanja apsorbancije vode od kuhanja tjestenine pri 280 i 450 nm sa velikom sigurnošću se može procijeniti gubitak kuhanjem optimalno kuhane tjestenine od durum pšenice. U slučaju uzoraka optimalno kuhane i prekuhane tjestenine pripravljene od domaćih pšenica, kao i uzoraka prekuhane tjestenine pripravljene od durum pšenice procjena gubitka kuhanjem primjenom spektrofotometrijskih metoda nije moguća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Vladić, Zoran
Primjena spektrofotometrijskih metoda za određivanje gubitka kuhanjem tjestenine, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Vladić, Z. (2005) 'Primjena spektrofotometrijskih metoda za određivanje gubitka kuhanjem tjestenine', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vladi\'{c}, Zoran}, year = {2005}, pages = {36}, keywords = {gubitak kuhanjem, odre\djivanje koncentracije proteina, tjestenina}, title = {Primjena spektrofotometrijskih metoda za odre\djivanje gubitka kuhanjem tjestenine}, keyword = {gubitak kuhanjem, odre\djivanje koncentracije proteina, tjestenina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vladi\'{c}, Zoran}, year = {2005}, pages = {36}, keywords = {cooking loss, determination of amount of proteins, pasta}, title = {Determination of pasta cooking loss using spectrophotometric metods}, keyword = {cooking loss, determination of amount of proteins, pasta}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font