Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 208868

Utjecaj visokog tlaka na funkcionalna svojstva proteina sirutke


Krešić, Greta
Utjecaj visokog tlaka na funkcionalna svojstva proteina sirutke, 2005., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 208868 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj visokog tlaka na funkcionalna svojstva proteina sirutke
(Influence of High Ppressure on the Functional Properties of Whea Proteins)

Autori
Krešić, Greta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.05

Godina
2005

Stranica
187

Mentor
Lelas, Vesna

Ključne riječi
β -laktoglobulin; diferencijalna termička analiza; emulgiranje; hidrokoloidi; izolat proteina sirutke; koncentrat proteina sirutke; pjenjenje; reološka svojstva; visoki tlak.
(β -lactoglobulin; DTA; emulsifying; foaming; high pressure; hydrocolloids; rheological properties; whey protein concentrate; whey protein isolate.)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na funkcionalna svojstva koncentrata proteina sirutke, izolata proteina sirutke i β -laktoglobulina. Modelne suspenzije svih uzoraka obrađene su visokim hidrostatskim tlakom od 300 do 600 MPa. Vrijeme tretiranja iznosilo je 5 i 10 minuta. Pojam funkcionalna svojstva obuhvaća svojstva koja određuju ponašanje proteina u kompleksnim sustavima hrane a ovisna su o interakcijama protein-protein i protein-voda. U okviru ovog rada, intenzitet denaturacije, praćen je mjerenjem topljivosti pri pH 7, 0. Svojstva tečenja određena su rotacionim viskozimetrom dok su emulgirajuća svojstva određena turbidimetrijski. Svojstvo pjenjenja određeno je mjerenjem maksimalnog volumena i stabilnosti pjene. Termofizička svojstva praćena su upotrebom diferencijalne termičke analize. Modelnim suspenzijama dodani su različiti hidrokoloidi te su određena njihova reološka i termofizička svojstva. Kod svih uzoraka uslijed djelovanja visokog tlaka došlo je do djelomične denaturacije, proporcionalne primijenjenom tlaku i vremenu tretiranja. Posljedično, razmatanje proteinske uzvojnice je bilo praćeno porastom prividnog viskoziteta i koeficijenta konzistencije uzoraka. Kao posljedica djelovanja visokog tlaka značajno su promijenjena svojstva emulgiranja i pjenjenja ispitivanih uzoraka. Visoki tlak značajno snižava temperaturu početka smrzavanja i odmrzavanja svih ispitivanih uzoraka. Do daljnjeg snižavanja temperature smrzavanja došlo je upotrebom hidrokoloida, posebice karboksimetilceluloze. Dodatak hidrokoloida značajno je promijenio reološka svojstva ispitivanih sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058021

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Greta Krešić (autor)

Avatar Url Vesna Lelas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krešić, Greta
Utjecaj visokog tlaka na funkcionalna svojstva proteina sirutke, 2005., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Krešić, G. (2005) 'Utjecaj visokog tlaka na funkcionalna svojstva proteina sirutke', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kre\v{s}i\'{c}, Greta}, year = {2005}, pages = {187}, keywords = {and \#946, -laktoglobulin, diferencijalna termi\v{c}ka analiza, emulgiranje, hidrokoloidi, izolat proteina sirutke, koncentrat proteina sirutke, pjenjenje, reolo\v{s}ka svojstva, visoki tlak.}, title = {Utjecaj visokog tlaka na funkcionalna svojstva proteina sirutke}, keyword = {and \#946, -laktoglobulin, diferencijalna termi\v{c}ka analiza, emulgiranje, hidrokoloidi, izolat proteina sirutke, koncentrat proteina sirutke, pjenjenje, reolo\v{s}ka svojstva, visoki tlak.}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kre\v{s}i\'{c}, Greta}, year = {2005}, pages = {187}, keywords = {and \#946, -lactoglobulin, DTA, emulsifying, foaming, high pressure, hydrocolloids, rheological properties, whey protein concentrate, whey protein isolate.}, title = {Influence of High Ppressure on the Functional Properties of Whea Proteins}, keyword = {and \#946, -lactoglobulin, DTA, emulsifying, foaming, high pressure, hydrocolloids, rheological properties, whey protein concentrate, whey protein isolate.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font