Pregled bibliografske jedinice broj: 208552
Utjecaj štetne entomofaune na kakvoću merkantilne pšenice i brašna
Utjecaj štetne entomofaune na kakvoću merkantilne pšenice i brašna, 2004., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 208552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj štetne entomofaune na kakvoću merkantilne
pšenice i brašna
(Harmful entomophauna impacts on quality of
mercantile wheat and flour)
Autori
Milošević, Stanislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
28.05
Godina
2004
Stranica
68
Mentor
Kalinović, Irma
Neposredni voditelj
Kalinović, Irma
Ključne riječi
merkantilna pšenica ; štetna entomofauna ; brašno ; utjecaj na kakvoću
(mercantile wheat ; harmful pests ; flour ; influence quality)
Sažetak
Štetni kukci i grinje su gotovo neizbježni u uskladištenoj merkantilnoj pšenici na kojoj čine znatne štete, te je neophodno njihovo preventivno i kemijsko suzbijanje. U ovom radu vršena su trogodišnja istraživanja o utjecaju štetne entomofaune na kakvoću merkantilne pšenice i brašna. Korišteni materijal je uskladištena merkantilna pšenica u silosima, a ispitivanje kvalitete reoloških osobina i prisutnosti štetne entomofaune vršena su u laboratoriju silosa « ; Žitoprerada» ; d.o.o. Valpovo i Zavoda za zaštitu bilja Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Utvrđeno je prisustvo štetne entomofaune, kakvoća uskladištene merkantilne pšenice i reološke osobine brašna. Od štetne entomofaune utvrđeno je prisustvo Acarinae (grinja), primarnih štetnih kukaca reda Coleoptera i Lepidoptera, sekundarnih kukaca reda Coleoptera, mikofagnih kukaca reda Psocoptera, te korisnih kukaca – predatora reda Hymenoptera. Utjecaj štetne entomofaune na kakvoću merkantilne pšenice očituje se u umanjenju kvantiteta uskladištene pšenice radi smanjenja sadržaja vode i hektolitarske mase. Umanjenje kakvoće brašna dobivenog meljavom zaražene pšenice očituje se kroz promjenu reoloških osobina: stabilnosti tijesta, upijanja vode, razvoja tijesta, rezistencije, energije, rastezljivosti, otpora, maksimalnog otpora, početka bubrenja i viskoziteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079003
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Irma Kalinović
(mentor)