Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 20846

Reološka svojstva mliječnih krema pri niskim temperaturama


Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Kovačević, Dragan; Nedić, Nela
Reološka svojstva mliječnih krema pri niskim temperaturama // 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. str. 32-33 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 20846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva mliječnih krema pri niskim temperaturama
(Rheological properties of dairy creams at low temperatures)

Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Kovačević, Dragan ; Nedić, Nela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998, 32-33

Skup
33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 11.11.1998. - 13.11.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mliječne kreme; reološka svojstva; niske temperature
(dairy creams; rheological properties; low temperatures)

Sažetak
Proizvodnja desertnih krema i sladoleda koji se čuvaju i/ili konzumiraju pri niskim temperaturama (ispod 0 °C) često je povezana sa negativnim pojavama kao što su tvorba velikih kristala leda i promjena strukture tijekom (uslijed) faznih prijelaza. Da bi se izbjegle ove negativne pojave, danas se koriste hidrokoloidi, tvari koje dovode do niza značajnih učinaka, između ostalog i do inhibicije kristalizacije, koja je glavni uzročnik navedenih negativnih pojava. Mehanizmi djelovanja hidrokoloida na inhibiciju kristalizacije, odnosno sprječavanje rasta velikih kristala leda su različiti. Jedan od mehanizama je i povećanje viskoznosti, uslijed čega je otežan prijenos mase a time i tvorba (velikih) kristala leda. Osim toga hidrokoloidi se mogu adsorbirati na površinu kristala leda i time omesti rast kristala, odnosno uslijed vezanja vode ometaju kristalizaciju. U radu je praćen utjecaj dodatka hidrokoloida (karagen, brašno sjemenke rogača, karboksimetilceluloza i škrob) pojedinačno ili u smjesama, na reološka svojstva mliječnih krema (pri niskim temperaturama), kao i utjecaj navedenih dodataka na stabilnost proizvoda tijekom čuvanja u smrznutom stanju. Mjerenja su provedena s rotacijskim viskozimetrom, pri temperaturama 5, 0, -5 i -7 °C. Na osnovi rezultata istraživanja može se zaključiti da hidrokoloidi imaju znakovit utjecaj na reološka svojstva mliječnih krema. Posebno je evidentan nagli porast konzistencije pri niskim temperaturama, bez da je došlo do tvorbe kristala leda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Nela Nedić Tiban (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Kovačević, Dragan; Nedić, Nela
Reološka svojstva mliječnih krema pri niskim temperaturama // 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. str. 32-33 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Piližota, V., Šubarić, D., Kovačević, D. & Nedić, N. (1998) Reološka svojstva mliječnih krema pri niskim temperaturama. U: Tratnik, L. (ur.)33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Nedi\'{c}, Nela}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1998}, pages = {32-33}, keywords = {mlije\v{c}ne kreme, reolo\v{s}ka svojstva, niske temperature}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva mlije\v{c}nih krema pri niskim temperaturama}, keyword = {mlije\v{c}ne kreme, reolo\v{s}ka svojstva, niske temperature}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Nedi\'{c}, Nela}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1998}, pages = {32-33}, keywords = {dairy creams, rheological properties, low temperatures}, title = {Rheological properties of dairy creams at low temperatures}, keyword = {dairy creams, rheological properties, low temperatures}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font