Pregled bibliografske jedinice broj: 208409
Raspodjela ugljikohidrata u estuariju rijeke Krke
Raspodjela ugljikohidrata u estuariju rijeke Krke // Knjiga sažetaka: Rijeka Krka i Nacionalni park "Krka": Prirodna i kulturna baština, zaštita i održiv razvitak / Marguš, Drago (ur.).
Šibenik, 2005. str. 48-49 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 208409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Raspodjela ugljikohidrata u estuariju rijeke Krke
(Distribution of carbohydrates in the river Krka estuary)
Autori
Tepić, Nataša ; Olujić, Goran ; Ahel, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka: Rijeka Krka i Nacionalni park "Krka": Prirodna i kulturna baština, zaštita i održiv razvitak
/ Marguš, Drago - Šibenik, 2005, 48-49
Skup
Rijeka Krka i Nacionalni park "Krka": Prirodna i kulturna baština, zaštita i održiv razvitak
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 05.10.2005. - 08.10.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ugljikohidrati; rijeka Krka; estuarij
(carbohydrates; river Krka; estuary)
Sažetak
Partikulatni (PTCHO) i otopljeni (DTCHO) ugljikohidrati određivani su u estuariju rijeke Krke kako bi se istražile osnovne značajke njihove sezonske i prostorne raspodjele. Mjerenja ugljikohidrata vršena su na 4 postaje (E0, E3, E4a, E5) koje se međusobno razlikuju po hidrografskim značajkama te po stupnju izloženosti antropogenim utjecajima. Posebna pozornost posvećena je proučavanju vertikalne raspodjele u stratificiranom vodenom stupcu i longitudinalne raspodjele u karakterističnim slojevima estuarija (bočatom i morskom). Rezultati su pokazali da je glavnina ugljikohidrata bila prisutna u otopljenoj fazi, a to je pogotovo naglašeno u morskom sloju (90-98 %) koji karakteriziraju niske koncentracije fitoplanktonske biomase. Razine i udjeli PTCHO bili su nešto veći u bočatom sloju što je rezultat povećane fitoplanktonske biomase u tom sloju, a maksimum je zabilježen u području Šibenske luke. Najviša vrijednost otopljenih ugljikohidrata također je izmjerena u površinskom sloju u eutrofnom području Šibenske luke dostigavši tijekom srpnja vrlo visoku vrijednost od 990 μ g C/l. Uočeno je da na haloklini dolazi do akumulacije CHO, najčešće samo u partikulatnom obliku, dok se otopljeni ugljikohidrati ponašaju vrlo različito ovisno o sezoni. Iako su razine ugljikohidrata tijekom ljeta 2000. u području Šibenske luke bile slične onima u sjevernom Jadranu, u estuariju nije uočeno nastajanje organskih agregata, najvjerojatnije zbog kratkog vremena zadržavanja bočatog sloja u donjem, eutrofnijem dijelu estuarija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Geologija
POVEZANOST RADA