Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 207878

Žitarica s agrarne margine: kukuruz: "formenton" / "grano turco" ili "trukinja" u Istri od 17. do početka 19. stoljeća


Bertoša, Miroslav
Žitarica s agrarne margine: kukuruz: "formenton" / "grano turco" ili "trukinja" u Istri od 17. do početka 19. stoljeća // Zbornik Mire Kolar Dimitrijević / Agičić, Damir (ur.).
Zagreb: FF Press, 2003. str. 145-155


CROSBI ID: 207878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Žitarica s agrarne margine: kukuruz: "formenton" / "grano turco" ili "trukinja" u Istri od 17. do početka 19. stoljeća
(A Cereal from the Agrarian Margin: Corn: "formenton" / "grano turco" or "trukinja" in Istria from the 17th to the Beginning of the 19th Century)

Autori
Bertoša, Miroslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Zbornik Mire Kolar Dimitrijević

Urednik/ci
Agičić, Damir

Izdavač
FF Press

Grad
Zagreb

Godina
2003

Raspon stranica
145-155

ISBN
953-175-200-1

Ključne riječi
Kukuruz, Istra, 17.-19. stoljeće
(Corn, Istria, 17th-19th century)

Sažetak
U ovome se kratkom prilogu donosi nekoliko povijesnih podataka o pojavi kukuruza u Istri. Istarski prostor, podijeljen između Mletačke Republike (većim) i Kuće Austrije (manjim) dijelom, u oba je područja prihvatio kukuruz (biljku pristiglu u Europu nakon velikih zemljopisnih otkrića) relativno kasno (u 17. stoljeću). No, u sjevernojadranskome je području kukuruz tek od 70-ih i 80-ih godina 18. stoljeća postao ne samo važnim prehrambenim artiklom (mitska "polenta" / "palenta"), već i proizvodom za koji se plaćao državni porez. U arhivskim se vrelima kukuruz najčešće naziva "formenton" / "grano turco" (kasnije "mais"), dok se u uporabnom govoru hrvatskoga žiteljstva rabi ime "trukinja" (nastalo metatezom od "turkinja" = "tursko zrno"). Za povijest kukuruza u Istri napose je važno dosad neiskorišteno izvješće "Rapport sur la culture du Maii dans la Province de l'Istrie" intendanta Pokrajine Istre baruna Angela Calafatija iz godine 1813.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest



POVEZANOST RADA


Projekti:
0101037

Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Profili:

Avatar Url Miroslav Bertoša (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bertoša, Miroslav
Žitarica s agrarne margine: kukuruz: "formenton" / "grano turco" ili "trukinja" u Istri od 17. do početka 19. stoljeća // Zbornik Mire Kolar Dimitrijević / Agičić, Damir (ur.).
Zagreb: FF Press, 2003. str. 145-155
Bertoša, M. (2003) Žitarica s agrarne margine: kukuruz: "formenton" / "grano turco" ili "trukinja" u Istri od 17. do početka 19. stoljeća. U: Agičić, D. (ur.) Zbornik Mire Kolar Dimitrijević. Zagreb, FF Press, str. 145-155.
@inbook{inbook, author = {Berto\v{s}a, Miroslav}, editor = {Agi\v{c}i\'{c}, D.}, year = {2003}, pages = {145-155}, keywords = {Kukuruz, Istra, 17.-19. stolje\'{c}e}, isbn = {953-175-200-1}, title = {\v{Z}itarica s agrarne margine: kukuruz: "formenton" / "grano turco" ili "trukinja" u Istri od 17. do po\v{c}etka 19. stolje\'{c}a}, keyword = {Kukuruz, Istra, 17.-19. stolje\'{c}e}, publisher = {FF Press}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Berto\v{s}a, Miroslav}, editor = {Agi\v{c}i\'{c}, D.}, year = {2003}, pages = {145-155}, keywords = {Corn, Istria, 17th-19th century}, isbn = {953-175-200-1}, title = {A Cereal from the Agrarian Margin: Corn: "formenton" / "grano turco" or "trukinja" in Istria from the 17th to the Beginning of the 19th Century}, keyword = {Corn, Istria, 17th-19th century}, publisher = {FF Press}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font