Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 207746

Proizvodnja ozime pšenice konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla


Košutić, Silvio; Zimmer, Robert; Filipović, Dubravko; Kovačev, Igor; Husnjak, Stjepan
Proizvodnja ozime pšenice konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla // Actual Tasks on Agricultural Engineering / (Košutić, S.) (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 207746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja ozime pšenice konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla
(Winter wheat production by conventional, conservation and no-till system)

Autori
Košutić, Silvio ; Zimmer, Robert ; Filipović, Dubravko ; Kovačev, Igor ; Husnjak, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Actual Tasks on Agricultural Engineering / (Košutić, S.) - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005

Skup
33rd International Symposium on Agricultural Engineering

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 21.02.2005. - 25.02.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Obrada tla; konvencionalna; konzervacijska; nulta obrada; ozima pšenica
(Soil tillage; conventional; conservation and no-till; winter wheat)

Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.), zasijana na 212 x 106 ha je uz rižu (Oryza sativa L.) sa 145 x 106 ha i kukuruz (Zea mays L.) sa 136 x106 ha zasigurno jedan od najvažnijih ratarskih usjeva današnjeg svijeta. Najveći svjetski proizvođači su: EU s udjelom od 18, 2 %, USA sa 7, 8 %, Francuska sa 6, 9 %, Kanada s 2, 8 %, Argentina s 2, 2% i Australija s 1, 8 % ukupne proizvodnje pšenice u svijetu, (http://www.fas.usda.gov/wap/circular/2003/03-02/ tables.html). Iskustva s nekonvencionalnim načinima obrade tla, a posebice s no-till načinom obrade u proizvodnji pšenice datiraju potkraj ?60 godina 20. stoljeća u USA. Noviji podaci (http://www.ctic.purdue.edu/CTIC/CTIC.html) pokazuju da je no-till obrada u proizvodnji ozime pšenice u USA 2004. godine dosegla udio od 14.60 % ukupnih površina, odnosno 2.597.684.000, 00 ha, dok konzervacijska obrada (unutar koje je svrstan i no-till) i reducirana obrada imaju udio od 28.97 % i 25.32 %. Iako u Europi, a posebice u njenom središnjem dijelu još uvijek dominira konvencionalna obrada tla i to na 85 % proizvodnih površina, Stroppel (1997), sve veći broj autora upravo iz središnje Europe [Borin and Sartori (1995), Kornmann and Köller (1997), Knakal and Prochazkova (1997), Malicki et al (1997) i Tebrügge et al. (1999) posebice ističu ekološke i ekonomske pogodnosti različitih tipova nekonvencionalne obrade tla. Autori iz Hrvatske kao npr. Kanisek i suradnici (1997), Košutić, Filipović, Gospodarić (2001), Štefanić i suradnici (1997), Zimmer et al (2002) i Žugec et al (1999) svojim radovima potkrepljuju prije svega ekonomsko-ekološke pogodnosti nekonvencionalnih načina obrade tla. Ovaj članak prikazuje rezultate druge godine eksperimenta s različitim sustavima obrade tla u proizvodnji ozime pšenice na proizvodnim površinama firme Hana-Našice, Lila.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Rad je indeksiran u on-line dostupnoj bazi ISI Proceedings, koja je dio baze Web of Knowledge, CC Proceedings, te Index to Scientific & Technical Proceedings



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178057

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Košutić, Silvio; Zimmer, Robert; Filipović, Dubravko; Kovačev, Igor; Husnjak, Stjepan
Proizvodnja ozime pšenice konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla // Actual Tasks on Agricultural Engineering / (Košutić, S.) (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Košutić, S., Zimmer, R., Filipović, D., Kovačev, I. & Husnjak, S. (2005) Proizvodnja ozime pšenice konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla. U: (Košutić, S. (ur.)Actual Tasks on Agricultural Engineering.
@article{article, author = {Ko\v{s}uti\'{c}, Silvio and Zimmer, Robert and Filipovi\'{c}, Dubravko and Kova\v{c}ev, Igor and Husnjak, Stjepan}, editor = {(Ko\v{s}uti\'{c}, S.}, year = {2005}, pages = {od 469 do 476}, keywords = {Obrada tla, konvencionalna, konzervacijska, nulta obrada, ozima p\v{s}enica}, title = {Proizvodnja ozime p\v{s}enice konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla}, keyword = {Obrada tla, konvencionalna, konzervacijska, nulta obrada, ozima p\v{s}enica}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ko\v{s}uti\'{c}, Silvio and Zimmer, Robert and Filipovi\'{c}, Dubravko and Kova\v{c}ev, Igor and Husnjak, Stjepan}, editor = {(Ko\v{s}uti\'{c}, S.}, year = {2005}, pages = {od 469 do 476}, keywords = {Soil tillage, conventional, conservation and no-till, winter wheat}, title = {Winter wheat production by conventional, conservation and no-till system}, keyword = {Soil tillage, conventional, conservation and no-till, winter wheat}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font