Pregled bibliografske jedinice broj: 207101
Rast i razvoj mišićnog i masnog tkiva u butovima svinja različitih genotipova
Rast i razvoj mišićnog i masnog tkiva u butovima svinja različitih genotipova, 2005., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 207101 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast i razvoj mišićnog i masnog tkiva u butovima
svinja različitih genotipova
(Growth and development of muscle and fatty tissue
in the hams of pigs of different genotypes)
Autori
Margeta, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
04.02
Godina
2005
Stranica
63
Mentor
Kralik, Gordana
Ključne riječi
svinje ; tov ; MHS-status ; MRT ; alometrijski rast
(pigs ; fattening ; MHS - status ; MRI ; allometric growth)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj MHS-genotipa i intenziteta hranidbe na osobine rasta i razvoja mišićnog i masnog tkiva u butovima svinja. Istraživanje je provedeno na 72 muška kastrata, podijeljenih u 4 skupine prema genotipu (NN i Nn) i hranidbenom programu (standardni i intenzivni). Svinje su bile četverostruki križanci, i to Pi x H na strani oca i VJ x NjL na strani majke. Podaci potrebni za nalazu rasta i utvrđivanje volumena istraživanih tkiva dobiveni su pomoću magnet- rezonantne tomografije, a koeficijenti alometrijskog rasta izračunati su korištenjem monofazne alometrijske funkcije. Tijekom istraživanog razdoblja tova nije bilo statistički značajnih razlika između skupina svinja u sadržaju mišićnog tkiva u trupu iako je utjecaj hranidbe u posljednjem razdoblju bio na samoj granici statističke značajnosti (P=0, 057). Razlike između ispitivanih skupina svinja u udjelu mišićnog tkiva u butovima, također, nisu bile signifikantne. U prvom i drugom razdoblju tova, nije bilo značajnih utjecaja hranidbe i genotipa na ukupni prirast masnog tkiva kod istraživanih skupina svinja, dok su prilikom trećeg i četvrtog mjerenja svinje hranjene standardnim načinom imale značajno manji (P=0, 012 i P=0, 001) udjel masnog tkiva u odnosu na svinje koje su dobivale hranu po volji. Utjecaj genotipa nije bio statistički signifikantan, osim u slučaju trećeg mjerenja (P=0, 025). Tijekom cijelog istraživanog razdoblja tova nije bilo statistički značajnog utjecaja genotipa na odlaganje masnog tkiva u butovima svinja. Tek u završnoj fazi, prilikom četvrtog mjerenja utvrđen je visoko značajan (P<0, 001) utjecaj hranidbe na sadržaj masnog tkiva u svinjskim butovima. Koeficijenti rasta mišićnog i masnog tkiva u butovima svinja ukazuju da mišićno tkivo buta raste proporcionalno s povećanjem žive težine svinja (b ≈ 1), dok masno tkivo raste brže u odnosu na porast žive težine (b>1). Razlike u alometrijskim koeficijentima rasta mišićnog i masnog tkiva u butovima ispitivanih svinja s obzirom na intenzitet hranidbe nisu bile statistički značajne, kao ni razlike između ispitivanih genotipova svinja (P>0, 05). Rezultati ovog istraživanja ukazuju kako različiti sustavi hranidbe i MHS genetski status svinja nemaju značajnog utjecaja na stupanj rasta mišićnog i masnog tkiva u butovima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)