Pregled bibliografske jedinice broj: 207084
Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka
Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 207084 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka
(Portion of lactose during fermentation of milk)
Autori
Baljkas, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.10
Godina
2005
Stranica
64
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Gajić, Štefica
Ključne riječi
enzimna metoda; jogurt; laktoza; UV/VIS spektrofotometrija
(enzymatic method; yoghurt; lactose; UV/VIS spectrofotometry)
Sažetak
U radu se uspoređuje enzimna metoda određivanja udjela laktoze s određivanjem udjela laktoze pomoću MilkoScana, u 15 uzoraka mlijeka tijekom tehnološkog procesa proizvodnje čvrstog i tekućeg jogurta. Primjenom statističke metode F-testa (Fisherovog testa) ustanovilo se da ne postoje bitne razlike između te dvije metode određivanja udjela laktoze u mlijeku. Primjenom t-testa (Studentovog testa) ustanovilo se da ne postoji razlika u udjelu laktoze određivanom u uzorcima pomoću enzimne metode i pomoću MilkoScana. Tijekom fermentacije fermentirano je 12% laktoze u tekućem jogurtu s 3.2% m.m. u čaši, 11.2% laktoze u tekućem jogurtu s 3.2% m.m. u boci i 9.5% laktoze u čvrstom jogurtu s 3.2% m.m. Tijekom fermentacije svih uzoraka jogurta, pH je smanjen za 2, 27 pH-jedinica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058005
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)