Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 207084

Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka


Baljkas, Iva
Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 207084 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka
(Portion of lactose during fermentation of milk)

Autori
Baljkas, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.10

Godina
2005

Stranica
64

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Gajić, Štefica

Ključne riječi
enzimna metoda; jogurt; laktoza; UV/VIS spektrofotometrija
(enzymatic method; yoghurt; lactose; UV/VIS spectrofotometry)

Sažetak
U radu se uspoređuje enzimna metoda određivanja udjela laktoze s određivanjem udjela laktoze pomoću MilkoScana, u 15 uzoraka mlijeka tijekom tehnološkog procesa proizvodnje čvrstog i tekućeg jogurta. Primjenom statističke metode F-testa (Fisherovog testa) ustanovilo se da ne postoje bitne razlike između te dvije metode određivanja udjela laktoze u mlijeku. Primjenom t-testa (Studentovog testa) ustanovilo se da ne postoji razlika u udjelu laktoze određivanom u uzorcima pomoću enzimne metode i pomoću MilkoScana. Tijekom fermentacije fermentirano je 12% laktoze u tekućem jogurtu s 3.2% m.m. u čaši, 11.2% laktoze u tekućem jogurtu s 3.2% m.m. u boci i 9.5% laktoze u čvrstom jogurtu s 3.2% m.m. Tijekom fermentacije svih uzoraka jogurta, pH je smanjen za 2, 27 pH-jedinica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baljkas, Iva
Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Baljkas, I. (2005) 'Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Baljkas, Iva}, year = {2005}, pages = {64}, keywords = {enzimna metoda, jogurt, laktoza, UV/VIS spektrofotometrija}, title = {Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka}, keyword = {enzimna metoda, jogurt, laktoza, UV/VIS spektrofotometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Baljkas, Iva}, year = {2005}, pages = {64}, keywords = {enzymatic method, yoghurt, lactose, UV/VIS spectrofotometry}, title = {Portion of lactose during fermentation of milk}, keyword = {enzymatic method, yoghurt, lactose, UV/VIS spectrofotometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font