Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 207070

Kremasti probiotički Cottage sir


Ilić, Nikolina
Kremasti probiotički Cottage sir, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 207070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kremasti probiotički Cottage sir
(Probiotic creamed Cottage cheese)

Autori
Ilić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2005

Stranica
51

Mentor
Tratnik, Ljubica

Ključne riječi
Cottage sir; Lactobacillus GG; preživljavanje; senzorska ocjena
(Cottage cheese; Lactobacillus GG; sensory evaluation; survival)

Sažetak
Proizvod je dobiven od rekonstituiranog obranog mlijeka u prahu. Fermentacija je provedena pri temperaturi od 22&ordm ; C uz dodatak 0, 5% mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline (DVS, ˝O˝ tipa). Kremasti Cottage sir dobiven je miješanjem sirnih zrna sa slanim ili slatkim umakom u omjeru 1:1.Umak je pripremljen od komercijalnog kiselog vrhnja (12%masti) uz dodatak soli (3%), ili uz dodatak šećera (25%). Slatki ili slani kremasti Cottage sir nacjepljen je inokulumom probiotičke bakterije Lactobacillus rhamnosus GG.Dodatak visoke koncentracije soja Lactobacillus GG nije imalo utjecaj na senzorske karakteristike ni slanih ni slatkih uzoraka kremastog zrnatog sira. Tijekom 14 dana čuvanja sireva na temperaturi hladnjaka (8&ordm ; C) nisu zapažene bitne promjene njihovih senzorskih svojstava, dok je broj živih stanica Lactobacillus GG (CFU/g) bio u prosjeku udvostručen u oba tipa pripravljenog kremastog zrnatog sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ilić, Nikolina
Kremasti probiotički Cottage sir, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ilić, N. (2005) 'Kremasti probiotički Cottage sir', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ili\'{c}, Nikolina}, year = {2005}, pages = {51}, keywords = {Cottage sir, Lactobacillus GG, pre\v{z}ivljavanje, senzorska ocjena}, title = {Kremasti probioti\v{c}ki Cottage sir}, keyword = {Cottage sir, Lactobacillus GG, pre\v{z}ivljavanje, senzorska ocjena}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ili\'{c}, Nikolina}, year = {2005}, pages = {51}, keywords = {Cottage cheese, Lactobacillus GG, sensory evaluation, survival}, title = {Probiotic creamed Cottage cheese}, keyword = {Cottage cheese, Lactobacillus GG, sensory evaluation, survival}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font