Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 207017

Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom


Vranić, Marina
Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom, 2005., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 207017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom
(In vivo digestibility of grass silage harvested at different maturity stages in interaction with maize silage)

Autori
Vranić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.04

Godina
2005

Stranica
125

Mentor
Knežević, Mladen

Ključne riječi
travna silaža; kukuruzna silaža; konzumacija po volji; probavljivost
(grass silage; maize silage; ad libitum intake; digestibility)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi konzumaciju po volji svježeg obroka, suhe tvari (ST) i organske tvari (OT), te in vivo probavljivost ST, OT i OT u ST (D-vrijednost) tri travne silaže različite po stadiju zrelosti klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L) prilikom košnje (vlatanje, metličanje, cvatnja) u interakciji s kukuruznom silažom (33% i 67% bazirano na ST). Istraživanje je provedeno u Centru za travnjaštvo Agronomskog fakulteta na Medvednici korištenjem 10 kastriranih ovnova Charolais pasmine. Pokus je postavljen kao nepotpuni changeover plan s četiri perioda i četiri hranidbena tretmana kroz koje je prolazila svaka životinja. Rezultati istraživanja su obrađeni u statističkom programu SAS korištenjem GLM procedure. Nije bilo statistički značajnih razlika u konzumaciji po volji između travne silaže I, II i III roka košnje. Udio kukuruzne silaže od 67% u obroku je statistički značajno (P<0.05) povećao konzumaciju po volji svježeg obroka u odnosu na hranidbu samo travnom silažom I, II i III roka košnje, ali nije utjecao na konzumaciju ST i OT obroka. Udio kukuruzne silaže od 33% u obroku s travnom silažom III roka košnje je statistički značajno (P<0.05) povećao konzumaciju po volji svježeg obroka u odnosu na hranidbu samo travnom silažom III roka košnje. Utvrđena je statistički značajno veća (P<0.05) probavljivost ST travne silaže I roka košnje u odnosu na travnu silažu II i III roka košnje i statistički značajno veća (P<0.05) probavljivost OT i D-vrijednost u odnosu na travnu silažu III roka košnje. Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži I roka košnje nije utjecao na probavljivost ST, OT niti na D-vrijednost obroka. Udio od 67% kukuruzne silaže u obroku baziranom na travnoj silaži II roka košnje je statistički značajno povećao (P<0.05) probavljivost ST obroka, ali nije utjecao na probavljivost OT i D-vrijednost. Udio od 33% i 67% kukuruzne silaže u obroku baziranom na travnoj silaži III roka košnje je povećao (P<0.05) probavljivost ST obroka, dok je 67% kukuruzne silaže povećao (P<0.05) probavljivost OT i D-vrijednost obroka. Travnoj silaži lošije kvalitete je opravdano dodavati kukuruznu silažu čime se povećava konzumacija po volji i probavljivost obroka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178060

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Marina
Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom, 2005., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
Vranić, M. (2005) 'Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom', doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrani\'{c}, Marina}, year = {2005}, pages = {125}, keywords = {travna sila\v{z}a, kukuruzna sila\v{z}a, konzumacija po volji, probavljivost}, title = {Probavljivost (in vivo) travnih sila\v{z}a razli\v{c}itog stadija zrelosti prilikom ko\v{s}nje u interakciji s kukuruznom sila\v{z}om}, keyword = {travna sila\v{z}a, kukuruzna sila\v{z}a, konzumacija po volji, probavljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrani\'{c}, Marina}, year = {2005}, pages = {125}, keywords = {grass silage, maize silage, ad libitum intake, digestibility}, title = {In vivo digestibility of grass silage harvested at different maturity stages in interaction with maize silage}, keyword = {grass silage, maize silage, ad libitum intake, digestibility}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font