Pregled bibliografske jedinice broj: 207017
Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom
Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom, 2005., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 207017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom
(In vivo digestibility of grass silage harvested at different maturity stages in interaction with maize silage)
Autori
Vranić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.04
Godina
2005
Stranica
125
Mentor
Knežević, Mladen
Ključne riječi
travna silaža; kukuruzna silaža; konzumacija po volji; probavljivost
(grass silage; maize silage; ad libitum intake; digestibility)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi konzumaciju po volji svježeg obroka, suhe tvari (ST) i organske tvari (OT), te in vivo probavljivost ST, OT i OT u ST (D-vrijednost) tri travne silaže različite po stadiju zrelosti klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L) prilikom košnje (vlatanje, metličanje, cvatnja) u interakciji s kukuruznom silažom (33% i 67% bazirano na ST). Istraživanje je provedeno u Centru za travnjaštvo Agronomskog fakulteta na Medvednici korištenjem 10 kastriranih ovnova Charolais pasmine. Pokus je postavljen kao nepotpuni changeover plan s četiri perioda i četiri hranidbena tretmana kroz koje je prolazila svaka životinja. Rezultati istraživanja su obrađeni u statističkom programu SAS korištenjem GLM procedure. Nije bilo statistički značajnih razlika u konzumaciji po volji između travne silaže I, II i III roka košnje. Udio kukuruzne silaže od 67% u obroku je statistički značajno (P<0.05) povećao konzumaciju po volji svježeg obroka u odnosu na hranidbu samo travnom silažom I, II i III roka košnje, ali nije utjecao na konzumaciju ST i OT obroka. Udio kukuruzne silaže od 33% u obroku s travnom silažom III roka košnje je statistički značajno (P<0.05) povećao konzumaciju po volji svježeg obroka u odnosu na hranidbu samo travnom silažom III roka košnje. Utvrđena je statistički značajno veća (P<0.05) probavljivost ST travne silaže I roka košnje u odnosu na travnu silažu II i III roka košnje i statistički značajno veća (P<0.05) probavljivost OT i D-vrijednost u odnosu na travnu silažu III roka košnje. Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži I roka košnje nije utjecao na probavljivost ST, OT niti na D-vrijednost obroka. Udio od 67% kukuruzne silaže u obroku baziranom na travnoj silaži II roka košnje je statistički značajno povećao (P<0.05) probavljivost ST obroka, ali nije utjecao na probavljivost OT i D-vrijednost. Udio od 33% i 67% kukuruzne silaže u obroku baziranom na travnoj silaži III roka košnje je povećao (P<0.05) probavljivost ST obroka, dok je 67% kukuruzne silaže povećao (P<0.05) probavljivost OT i D-vrijednost obroka. Travnoj silaži lošije kvalitete je opravdano dodavati kukuruznu silažu čime se povećava konzumacija po volji i probavljivost obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)