Pregled bibliografske jedinice broj: 206919
Proizvodnja biodizelskoga goriva u Republici Hrvatskoj
Proizvodnja biodizelskoga goriva u Republici Hrvatskoj // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 44 (2002), 3; 149-154 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 206919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja biodizelskoga goriva u Republici
Hrvatskoj
(Production of biodiesel fuel in the Republic of
Croatia)
Autori
Krička, Tajana ; Voća, Neven ; Jukić, Željko
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 44
(2002), 3;
149-154
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Biodizel. proizvodnja ; Hrvatska
(Biodiesel ; production ; Croatia)
Sažetak
Biodizel je motorno gorivo koje se dobiva iz repičinog ulja ili drugih biljnih ulja esterifikacijom s metanolom. Ima svojstva jednaka onima koja ima klasični dizel dobiven iz mineralnih ulja, a koristi se kao zamjena mineralnog dizela ili u određenoj smjesi s njim. Današnji sve zahtjevniji ekološki standardi, kao i obveze smanjivanja emisije stakleničkih plinova daju snažan poticaj njegovoj proizvodnji i korištenju u europskim državama. Podršku za proizvodnju biodizelskog goriva u nas dala je Vlada RH, unutar Nacionalnog energetskog programa BIOEN, krajem prošle godine. U posljednjih trideset godina selekcijskim radom stvoreni su kultivari uljane repice s povoljnim sadržajem masnih kiselina i dobre kakvoće sačme. Smanjen je sadržaj nepoželjne eruka kiseline ispod 2 % i visokonezasićene kiseline ispod 10%, a povećan je sadržaj poželjnih, oleinske (iznad 60%) i linolne (iznad 15%). Time se je vrijednost ulja uljane repice izjednačila s biljnim uljima najbolje kakvoće. Uz to i sačma (nakon ekstrakcije ulja iz zrna) sadrži 35-40% sirovih bjelančevina vrlo povoljnog aminokiselinskog sastava za krmne smjese. Ovi "0" kultivari uvedeni su u našu proizvodnju 1979. g. Daljnjim oplemenjivanjem stvoren je "00" kultivar u kojem je daljnjim oplemenjivanjem smanjen sadržaj glukozinolata u sačmi s preko 150 µ ; ; ; mol/g na današnjih 20-25 µ ; ; ; mol/g. Novi "00" kultivari sadrže ispod 0, 1% eruka kiseline i 8-12 µ ; ; ; mol/g glukozinolata, što daje dobru kakvoću ulja i sačme dobivenih od uljane repice. Daljnja poboljšanja nastaju uzgojem novih "000" kultivara. U skladu s poboljšanjem u studiji se detaljnije objašnjava razlika između sačme, pogača i ljuske, te njihove hranidbene vrijednosti u krmnim smjesama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts