Pregled bibliografske jedinice broj: 20604
Navodnjavanje povrća na privatnom gospodarstvu istočne Hrvatske
Navodnjavanje povrća na privatnom gospodarstvu istočne Hrvatske // Poljoprivreda (Osijek), 4 (1998), 2; 79-86 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni)
CROSBI ID: 20604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Navodnjavanje povrća na privatnom gospodarstvu istočne Hrvatske
(Irrigation of vegetable at small scale farm of east Croatia)
Autori
Madjar, Stjepan ; Šoštarić, Jasna ; Matijević, Denis
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 4
(1998), 2;
79-86
Ključne riječi
biljna proizvodnja; klimatske prilike; evapotranspiracija; navodnjavanje kišenjem; navodnjavanje kapanjem
(Vegetable production; climatic conditions; evapotranspiration; sprinkler irrigation; drop irrigation)
Sažetak
U ovome radu prikazani su rezultati pokusne povrćarske proizvodnje na malom gospodarstvu u
Donjem Miholjcu (Slavonija - istočna Hrvatska). Uzgoj raznog povrća obavljen je kao klasična
proizvodnje u polju i zaštićenim prostorima (plastenici) u kontroliranim uvjetima te primjenu
navodnjavanja. Na uzgoju povrća u polju korišten je klasičan način navodnjavanja kišenjem,
a u plastenicima suvremeni sustav lokaliziranog navodnjavanja kapanjem. Obroci navodnjavanja
na otvorenom uzgoju povrća bili su: za kupus, papriku, kelj i karfiol 15 mm, a za salatu 7 mm
vode u netto iznosu. U plasteničkoj proizvodnji povrća navodnjavanje je bilo u turnusima od
sedam dana a obroci navodnjavanja bili su: za papriku 25 mm, za rajčicu 18,7 mm, i za
krastavce 18 mm vode u netto iznosima. prosječni prirodi povrća ostvareni u otvorenom
uzgoju bili su: za kupus 60 t po ha, papriku 40 t po ha, kelj 40 t po ha, karfiol 25 t po hja i
salatu 25 t po ha. Kod uzgoja u zaštićenom prostoru, prosječni prirodi povrća bili su
za papriku 3,5 kg po biljci, rajčicu 8 kg po biljci i za krastavac 9 kg po biljkci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079108
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Jasna Šoštarić
(autor)