Pregled bibliografske jedinice broj: 206024
Kemijski sastav školjkaša Chamelea gallina na ušcu rijeke Neretve
Kemijski sastav školjkaša Chamelea gallina na ušcu rijeke Neretve // Zbornik radova XL. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Vlado Kovacevic, Sonja Jovanovac (ur.).
Osijek, 2005. str. 521-522 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 206024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav školjkaša Chamelea gallina na ušcu rijeke Neretve
(Chemical composition of Chamelea gallina at the Neretva River Mouth)
Autori
Dupčić, Iris ; Carić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova XL. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma
/ Vlado Kovacevic, Sonja Jovanovac - Osijek, 2005, 521-522
Skup
Znanstveni skup hrvatskih agronoma (40 ; 1995)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.1995. - 18.02.1995
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Chamelea gallina; kemijski sastav; hidrografski parametri; ušće rijeke Neretve
(Chamelea gallina; chemical composition; hydrographic parameters; the Neretva River Mouth)
Sažetak
Školjkaš Chamelea gallina nastanjuje pjeskovita područja mediteranskog priobalja do 20 metara dubine. Komercijalnu veličinu od 25 mm dostiže za 2-3 godine. Brojna naselja ovog školjkaša nalaze se uz zapadnu obalu Jadrana. Uz istočnu obalu Jadrana ova vrsta nastanjuje ograničena područja pjeskovite podloge, kao što su riječna ušća. U ovom radu uzorci su se prikupljali s plitkih područja ušća rijeke Neretve, do 1 metar dubine, na dvije postaje tijekom 15 mjeseci. Određivani su hidrografski parametri i analiziran kemijski sastav mesa školjkaša. Utvrđene su značajne razlike između istraživanih postaja u vrijednostima slanosti i zasićenja vode kisikom dok se kemijski sastav mesa školjkaša razlikovao prosječno za 1 %. Mokro meso sastoji se u prosjeku od 79 % vode i 21 % suhe tvari, a suho od 86 % organske i 14 % anorganske tvari. U mjesecu srpnju dolazi do pada udjela suhe tvari na oba dvije postaje što je vjerojatno posljedica mriještenja školjkaša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Sveučilište u Dubrovniku
Profili:
Marina Carić-Glunčić
(autor)