Pregled bibliografske jedinice broj: 20589
HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom
HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom // Poljoprivreda (Osijek), 4 (1998), 1; 59-66 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 20589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom
(The HMW Glutenin Subunit Composition of OS Wheat Cultivars and their Relationship with Bread-Making Quality)
Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 4
(1998), 1;
59-66
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kultivar ; pšenica ; bjelančevine ; elektroforeza ; pekarska kakvoća
(OS wheat cultivars ; electrophoresis ; quality parameters ; correlation)
Sažetak
Bjelančevine 11 OS kultivara pšenice razdvojene su SDS-PAGE elektroforezom na HMW subjedinice glutenina, a pekarska kakvoća ispitana je probnim pečenjem. Na temelju ranije ustanovljenih odnosa između pojedinih subjedinica i parametara pekarske kakvoće Glu-1 bodovi kakvoće su izračunati za svaki kultivar. Pozitivna korelacija nađena je između Glu-1 bodova kakvoće i vanjskog izgleda i ukupnih ponderiranih bodova. Senzorskom procjenom kruh proizveden od brašna kultivara Ana i Demetra svrstan je u izvrsnu kategoriju kakvoće. Ovi kultivari posjeduju HMW subjedinice glutenina Glu-B1 7+9 i Glu-D1 5+10, koje su odgovorne za visoku pekarsku kakvoću. Kruh ostalih kultivara prema senzorskoj procjeni pripada u dobru i srednju kategoriju kakvoće, a ti kultivari imali su HMW subjedinice glutenina Glu-B1 7+8 i 7+9 te Glu-D1 2+12 odgovorne za nižu pekarsku kakvoću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- 03607479 CAB ACC. No. 980709821