Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 20589

HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom


Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Drezner, Georg
HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom // Poljoprivreda (Osijek), 4 (1998), 1; 59-66 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 20589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom
(The HMW Glutenin Subunit Composition of OS Wheat Cultivars and their Relationship with Bread-Making Quality)

Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 4 (1998), 1; 59-66

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kultivar ; pšenica ; bjelančevine ; elektroforeza ; pekarska kakvoća
(OS wheat cultivars ; electrophoresis ; quality parameters ; correlation)

Sažetak
Bjelančevine 11 OS kultivara pšenice razdvojene su SDS-PAGE elektroforezom na HMW subjedinice glutenina, a pekarska kakvoća ispitana je probnim pečenjem. Na temelju ranije ustanovljenih odnosa između pojedinih subjedinica i parametara pekarske kakvoće Glu-1 bodovi kakvoće su izračunati za svaki kultivar. Pozitivna korelacija nađena je između Glu-1 bodova kakvoće i vanjskog izgleda i ukupnih ponderiranih bodova. Senzorskom procjenom kruh proizveden od brašna kultivara Ana i Demetra svrstan je u izvrsnu kategoriju kakvoće. Ovi kultivari posjeduju HMW subjedinice glutenina Glu-B1 7+9 i Glu-D1 5+10, koje su odgovorne za visoku pekarsku kakvoću. Kruh ostalih kultivara prema senzorskoj procjeni pripada u dobru i srednju kategoriju kakvoće, a ti kultivari imali su HMW subjedinice glutenina Glu-B1 7+8 i 7+9 te Glu-D1 2+12 odgovorne za nižu pekarsku kakvoću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Georg Drezner (autor)

Avatar Url Rezica Sudar (autor)

Avatar Url Zorica Jurković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Drezner, Georg
HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom // Poljoprivreda (Osijek), 4 (1998), 1; 59-66 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Jurković, Z., Sudar, R. & Drezner, G. (1998) HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom. Poljoprivreda (Osijek), 4 (1), 59-66.
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica and Drezner, Georg}, year = {1998}, pages = {59-66}, keywords = {kultivar, p\v{s}enica, bjelan\v{c}evine, elektroforeza, pekarska kakvo\'{c}a}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {4}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {HMW subjedinice glutenina OS kultivara p\v{s}enice i njihova veza s pekarskom kakvo\'{c}om}, keyword = {kultivar, p\v{s}enica, bjelan\v{c}evine, elektroforeza, pekarska kakvo\'{c}a} }
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica and Drezner, Georg}, year = {1998}, pages = {59-66}, keywords = {OS wheat cultivars, electrophoresis, quality parameters, correlation}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {4}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {The HMW Glutenin Subunit Composition of OS Wheat Cultivars and their Relationship with Bread-Making Quality}, keyword = {OS wheat cultivars, electrophoresis, quality parameters, correlation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • 03607479 CAB ACC. No. 980709821





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font