Pregled bibliografske jedinice broj: 205541
In-situ izolacija L-jabučne kiseline
In-situ izolacija L-jabučne kiseline, 2005., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 205541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In-situ izolacija L-jabučne kiseline
(In-situ L-malic acid isolation)
Autori
Žabčić, Jurana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2005
Stranica
44
Mentor
Vasić-Rački, Đurđa
Neposredni voditelj
Zelić, Bruno
Ključne riječi
L-jabučna kiselina; fumarna kiselina; pekarski kvasac; elektrodijaliza; kristalizacija
(L-malic acid; fumaric acid; baker's yeast; electrodialysis; crystallization)
Sažetak
L-jabučna kiselina se upotrebljava u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, ali je i učinkovita u medicini, pogotovo u liječenu bolesti jetre, hiperamonemije, i u infuzijskim otopinama s aminokiselinama. Bitna je za stanične procese, a nalazi se u svim živim bićima. U ovome je radu provedena biokonverzija fumarne u L-jabučnu kiselinu s cijelim nerastućim stanicama pekaskog kvasca. Korišten je pekarski kvasac jer je jeftin i lako dostupan, a i izvor je enzima fumaraze koji je biokatalizator u navedenoj biokonverziji. Radi smanjenja otpora prijenosu tvari i perforiranja stanične stjenke korišten je detergent za permeabilizaciju. Biokonverzija je provedena u protočno kotlastom reaktoru s povratnim tokom biomase da bi se dobilo veće iskorištenje u procesu. Za izolaciju L-jabučne kiseline, nakon provedene biokonverzije, korišteni su separacijski procesi i koncentriranje pomoću elektrodijalize i kristalizacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija