Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 205052

Priprava i karakterizacija soli aminobenzojevih kiselina


Cinčić, Dominik
Priprava i karakterizacija soli aminobenzojevih kiselina, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 205052 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava i karakterizacija soli aminobenzojevih kiselina
(Preparation and characterization of aminobenzoic acids salts)

Autori
Cinčić, Dominik

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2005

Stranica
293

Mentor
Kaitner, Branko

Ključne riječi
aminobenzojeva kiselina ; soli aminobenzojevih kiselina ; kisele adicijske soli ; razlikovno pretražna kalorimetrija ; termogravimetrijska analiza ; kristalna i molekulska struktura ; FTIR i ramanska spektroskpija ; topljivost soli ; higroskopnost ; koro
(aminobenzoic acids ; aminobenzoic acids salts ; acid salts ; thermogravimetry ; differential scanning calorimetry ; crystal and molecular structures ; FTIR and Raman spectroscopy ; salt solubility ; corrosivenes ; hygrscopicity)

Sažetak
Pripravljene su kisele soli 2-, 3- i 4- aminobenzojevih kiselina sa sumpornom, dušičnom, fosfornom, kloridnom, bromidnom i p- toluensulfonskom kiselinom. Napravljena su istraživanja utjecaja uvjeta kristalizacije na morfolgiju kristala i vjerojatnost stvaranja polimorfa i/ili pseudopolimorfa, pri čemu se ističu sulfatne soli sa najviše pripravljenih potencijalno različitih faza. Svi uzorci dobiveni pretraživanjem polimorfije analizirani su difrakcijom rentgenskog zračenja na praškastom uzorku. Za osamnaest pripravljenih soli difrakcijom rentgenskog zračenja na jedničnom kristalu određena je molekulska i kristalna struktura. Znatan utjecaj na slaganje iona u kristalima soli može se pripisati jakim vodikovim vezama O-H· ; ; · ; ; O, N-H· ; ; · ; ; O, te O-H· ; ; · ; ; X i N-H· ; ; · ; ; X kod klorida i bromida (X = Br, Cl). Termička postojanost soli ispitana je termogravimetrijom i diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom u struji dušika. FTIR i ramanski spektri snimljeni su u području od 4000 do 400 cm 1 odnosno od 3500 do 600 cm 1. Ponuđen je opis nekih vrpci karakterističnih za aminobenzojeve kiseline. Utvrđeno je da se spektroskopska i termička svojstva pripravljenih soli znatno razlikuju u usporedbi s odgovarajućim aminobenzojevim kiselinama, što je u korelaciji sa načinom slaganja iona u kristalu odnosno sa strukturom kiseline (kationa) i aniona koji je u sastavu soli. Cjelovita karakterizacija čvrstog stanja pripravljenih soli, te kvantifikacija određenih svojstava karakterističnih za određenu vrstu aniona napravljena je semikvantitativnim određivanjem topljivosti u organskim otapalima, kvantitativnim određivanjem topljivosti u vodi, ispitivanjem korozivnosti, te ispitivanjem higroskopnosti pri ekstremnim uvjetima relativne vlažnosti (99 %, 25 oC) i pri atmosferskim okolnostima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0119630

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branko Kaitner (mentor)

Avatar Url Dominik Cinčić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Cinčić, Dominik
Priprava i karakterizacija soli aminobenzojevih kiselina, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Cinčić, D. (2005) 'Priprava i karakterizacija soli aminobenzojevih kiselina', magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cin\v{c}i\'{c}, Dominik}, year = {2005}, pages = {293}, keywords = {aminobenzojeva kiselina, soli aminobenzojevih kiselina, kisele adicijske soli, razlikovno pretra\v{z}na kalorimetrija, termogravimetrijska analiza, kristalna i molekulska struktura, FTIR i ramanska spektroskpija, topljivost soli, higroskopnost, koro}, title = {Priprava i karakterizacija soli aminobenzojevih kiselina}, keyword = {aminobenzojeva kiselina, soli aminobenzojevih kiselina, kisele adicijske soli, razlikovno pretra\v{z}na kalorimetrija, termogravimetrijska analiza, kristalna i molekulska struktura, FTIR i ramanska spektroskpija, topljivost soli, higroskopnost, koro}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cin\v{c}i\'{c}, Dominik}, year = {2005}, pages = {293}, keywords = {aminobenzoic acids, aminobenzoic acids salts, acid salts, thermogravimetry, differential scanning calorimetry, crystal and molecular structures, FTIR and Raman spectroscopy, salt solubility, corrosivenes, hygrscopicity}, title = {Preparation and characterization of aminobenzoic acids salts}, keyword = {aminobenzoic acids, aminobenzoic acids salts, acid salts, thermogravimetry, differential scanning calorimetry, crystal and molecular structures, FTIR and Raman spectroscopy, salt solubility, corrosivenes, hygrscopicity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font