Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 205051

Alkalno - kiselinska izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca


Gospodarić, Iva
Alkalno - kiselinska izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 205051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alkalno - kiselinska izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca
(Alkaline - acidic isolation of β - glucan from brewer's yeast)

Autori
Gospodarić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2005

Stranica
65

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Neposredni voditelj
Petravić Tominac, Vlatka

Ključne riječi
beta-glukan; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae
(beta-glucan; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae)

Sažetak
Beta-1, 3-glukan, homopolimer glukoze, ima sposobnost regulacije imunološkog sustava. Lako dostupan izvor beta-1, 3-glukana je stanična stijenka pivskog kvasca Saccharomyces cerevisiae. Cjelokupni postupak izolacije beta-1, 3-glukana koji je korišten u ovom radu započinje odgorčavanjem lužinom (5 minuta pri 60 0^C), a nakon toga slijedi autoliza kroz 36 sati pri 50 0^C, te izolacija alkalnom (2 sata na 90 0^C), a zatim kiselinskom ekstrakcijom (2 sata na sobnoj temperaturi). Dobiveni glukan je nekoliko puta ispran vodom i osušen na tri načina: na zraku, u liofilizatoru i u komori za raspršivanje. Uzorak osušen u komori za raspršivanje ima najbolje karakteristike.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058011

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Gospodarić, Iva
Alkalno - kiselinska izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gospodarić, I. (2005) 'Alkalno - kiselinska izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gospodari\'{c}, Iva}, year = {2005}, pages = {65}, keywords = {beta-glukan, pivski kvasac, Saccharomyces cerevisiae}, title = {Alkalno - kiselinska izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca}, keyword = {beta-glukan, pivski kvasac, Saccharomyces cerevisiae}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gospodari\'{c}, Iva}, year = {2005}, pages = {65}, keywords = {beta-glucan, brewer's yeast, Saccharomyces cerevisiae}, title = {Alkaline - acidic isolation of and \#946; - glucan from brewer's yeast}, keyword = {beta-glucan, brewer's yeast, Saccharomyces cerevisiae}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font