Pregled bibliografske jedinice broj: 205051
Alkalno - kiselinska izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca
Alkalno - kiselinska izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 205051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alkalno - kiselinska izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca
(Alkaline - acidic isolation of β - glucan from brewer's yeast)
Autori
Gospodarić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2005
Stranica
65
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Neposredni voditelj
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
beta-glukan; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae
(beta-glucan; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae)
Sažetak
Beta-1, 3-glukan, homopolimer glukoze, ima sposobnost regulacije imunološkog sustava. Lako dostupan izvor beta-1, 3-glukana je stanična stijenka pivskog kvasca Saccharomyces cerevisiae. Cjelokupni postupak izolacije beta-1, 3-glukana koji je korišten u ovom radu započinje odgorčavanjem lužinom (5 minuta pri 60 0^C), a nakon toga slijedi autoliza kroz 36 sati pri 50 0^C, te izolacija alkalnom (2 sata na 90 0^C), a zatim kiselinskom ekstrakcijom (2 sata na sobnoj temperaturi). Dobiveni glukan je nekoliko puta ispran vodom i osušen na tri načina: na zraku, u liofilizatoru i u komori za raspršivanje. Uzorak osušen u komori za raspršivanje ima najbolje karakteristike.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija