Pregled bibliografske jedinice broj: 204761
Svojstva radikal-aniona i radikal-kationa flavonoida
Svojstva radikal-aniona i radikal-kationa flavonoida, 2005., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 204761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva radikal-aniona i radikal-kationa flavonoida
(Investigation of flavonoid radical-anions and
radical-cations)
Autori
Kazazić, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2005
Stranica
109
Mentor
Klasinc, Leo
Ključne riječi
radikal-anion ; radikal-kation ; flavonoid ; polifenoli ; DFT ; ioni metala ; FTICRMS
(radical-anion ; radical-cation ; flavonoid ; polyphenols ; DFT ; metal ions ; FTICRMS)
Sažetak
U ovom radu istraživani su radikali iz 3 grupe flavonoida: flavona (apigenin i luteolin), flavonola (kempferol, kvercetin i miricetin) te flavanona (naringenin) kao i polifenolnih spojeva (propil galat, hamamelitanin, eugenol, izo- eugenol, kurkumin, 5, 5'-dimetoksikurkumin, siringični alkohol, vanilinska, ferulična, siringična i sinapinska kiselina). DFT računi izotropnih konstanti sprege za fenoksi radikale s produženim pobočnim lancima bili su ograničeni na asignaciju točnih vrijednosti za vodikove atome koji se nalaze u tim strukturama. DFT B3LYP metodom izračunata je elektronska struktura radikala, energije disocijacije veze i energije ionizacije flavonoida, a dobivena raspodjela spinske gustoće radikala pokazuje u velikoj mjeri lokalizaciju radikalnog mjesta na kisiku u položaju 4', a spina nesparenog elektrona pretežno u prstenu B. Također, delokalizacija je veća kod radikala flavonoida s višim stupnjem konjugacije. Važni parametri koji određuju kojim će mehanizmom flavonoid "uhvatiti" slobodni radikal jesu energija disocijacije O-H veze flavonoida za mehanizam prijenosa vodika i energija ionizacije flavonoida za mehanizam prijenosa elektrona. Energija disocijacije O-H veze za istraživane flavonoide pokazuje da je važan faktor u dobrom antioksidacijskom djelovanju kateholna struktura, a 2, 3-dvostruka veza ga poboljšava. Trend izračunatih energije ionizacije se nešto razlikuje od onog energija disocijacije veze. Pretpostavlja se da je sposobnost flavonoida da doniraju elektron povezana s delokalizacijom elektrona preko cijele molekule. Spojevi koji imaju viši stupanj π -delokalizacije, npr. kvercetin i kempferol, su najaktivniji u davanju elektrona. Za antioksidacijska i antiradikalna svojstva flavonoida jedan od važnih faktora je i sposobnost njihovog vezanja iona željeza i bakra, fiziološki najznačajnijih propagatora nepoželjnih reakcija u organizmima. Spektrometrijom masa ionsko ciklotronske rezonancije uz Fourierovu transformaciju (FTICR) proučavana je sposobnost apigenina, luteolina, kempferola, kvercetina, miricetina i naringenina da u plinskom stanju vežu ione Fe+ i Cu+ praćenjem stvaranja njihovih kompleksa kao i općenito reaktivnost istraživanih flavonoida s kationima metala. Pokazano je da konačni produkti sadržavaju dvije molekule flavonoida vezane na metalni centar. Također je opaženo da u reakcijama s ionima metala dolazi do oksidacije molekule flavonoida, što upućuje na to da istodobna redukcija metalnog iona može imati antioksidacijski utjecaj jer snižava oksidacijsko stanje metalnog iona.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0098032
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb