Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 204571

Pregled mikotoksikoloških analiza u Hrvatskoj s osvrtom na mikotoksikoze peradi


Pepeljnjak, Stjepan
Pregled mikotoksikoloških analiza u Hrvatskoj s osvrtom na mikotoksikoze peradi // VI. Peradarski dani / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2005. str. 21-27 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 204571 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled mikotoksikoloških analiza u Hrvatskoj s osvrtom na mikotoksikoze peradi
(Review of mycotoxicological findings in Croatia with overview on mycotoxicoses in poultry)

Autori
Pepeljnjak, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Skup
VI. Peradarski dani

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 11.05.2005. - 14.05.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
plijesni; mikotoksini; mikotoksikoze peradi
(moulds; mycotoxins; mycotoxicoses in poultry)

Sažetak
Distribucija plijesni i mikološka kontaminacija hrana i krmiva usko je povezana s vlagom tijekom čitavog hranidbenog proizvodnog lanca biljnog i animalnog podrjetla. Naša istraživanja u protekla tri desetljeća pokazuju da je učestalost toksinogenih plijesni kao i njihovih sekundarnih metabolita-mikotoksina u žitaricama i krmnim smjesama varijabilna i zavisna o klimatskim uvjetima u različitim godinama (5-85 %) i u direktnoj je zavisnosti o uvjetima sabiranja i pohranjivanja usjeva. Na temelju prosjeka nalaza 1978.-1999. godine u krmnim smjesama najznačajniji mikotoksini koji izazivaju značajne gubitke u peradarskoj proizvodnji u nas su iz skupine fusariotoksina (ZEA 0.1-6.88 mg/kg ; T-2 0.1-0.96 mg/kg ; DAS 0.1-0.4 mg/kg), aspergilo, odnosno peniciliotoksina (AFB1+AFB2 0.02-1.12 mg/kg ) i (OTA 0.05-1.62 mg/kg). Uz ove mikotoksine naročito u kukuruzu pojavljuju se FB1 (0.012-9.9 mg/kg) i BEA (0.025-1.864 mg/kg) čije značenje još nije do kraja definirano u peradarskoj proizvodnji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0006641

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pepeljnjak, Stjepan
Pregled mikotoksikoloških analiza u Hrvatskoj s osvrtom na mikotoksikoze peradi // VI. Peradarski dani / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2005. str. 21-27 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pepeljnjak, S. (2005) Pregled mikotoksikoloških analiza u Hrvatskoj s osvrtom na mikotoksikoze peradi. U: Balenović, M. (ur.)VI. Peradarski dani.
@article{article, author = {Pepeljnjak, Stjepan}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2005}, pages = {21-27}, keywords = {plijesni, mikotoksini, mikotoksikoze peradi}, title = {Pregled mikotoksikolo\v{s}kih analiza u Hrvatskoj s osvrtom na mikotoksikoze peradi}, keyword = {plijesni, mikotoksini, mikotoksikoze peradi}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pepeljnjak, Stjepan}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2005}, pages = {21-27}, keywords = {moulds, mycotoxins, mycotoxicoses in poultry}, title = {Review of mycotoxicological findings in Croatia with overview on mycotoxicoses in poultry}, keyword = {moulds, mycotoxins, mycotoxicoses in poultry}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font