Pregled bibliografske jedinice broj: 204222
Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima
Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 204222 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima
(Chemometric separation of apsorption spectra for determination of food dyes in confectionery products)
Autori
Gačić, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2005
Stranica
67
Mentor
Grabarić, Zorana
Ključne riječi
spektrofotometrija; metoda omjera signala; prehrambena bojila; konditorski proizvodi
(spectrophotometry; signal ratio method; food dyes; confectionery products)
Sažetak
Rezolucijska metoda omjera signala koristi se za određivanje sintetskih organskih bojila u prehrambenim proizvodima. Njihova uporaba regulirana je zakonskim propisima u cijelom svijetu zbog njihove toksičnosti i kancerogenosti. Metoda omjera signala primjenjena je na različite slatkiše (bombone). Rezultati su pokazali da je moguće odrediti male količine analita (μ M) iz uzoraka u kojima se nalazi dva ili više analita (bojila) sa kemometričkim razdvajanjem apsorpcijskih spektara. Najveća prednost ove metode je uklanjanje utjecaja jedne komponente iz globalnog signala pri čemu je maksimum spektra druge komponente linearno proporcionalan sa koncentracijom traženog analita (bojila).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058016
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zorana Grabarić
(mentor)