Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 204222

Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima


Gačić, Snježana
Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 204222 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima
(Chemometric separation of apsorption spectra for determination of food dyes in confectionery products)

Autori
Gačić, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2005

Stranica
67

Mentor
Grabarić, Zorana

Ključne riječi
spektrofotometrija; metoda omjera signala; prehrambena bojila; konditorski proizvodi
(spectrophotometry; signal ratio method; food dyes; confectionery products)

Sažetak
Rezolucijska metoda omjera signala koristi se za određivanje sintetskih organskih bojila u prehrambenim proizvodima. Njihova uporaba regulirana je zakonskim propisima u cijelom svijetu zbog njihove toksičnosti i kancerogenosti. Metoda omjera signala primjenjena je na različite slatkiše (bombone). Rezultati su pokazali da je moguće odrediti male količine analita (μ M) iz uzoraka u kojima se nalazi dva ili više analita (bojila) sa kemometričkim razdvajanjem apsorpcijskih spektara. Najveća prednost ove metode je uklanjanje utjecaja jedne komponente iz globalnog signala pri čemu je maksimum spektra druge komponente linearno proporcionalan sa koncentracijom traženog analita (bojila).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058016

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zorana Grabarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gačić, Snježana
Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gačić, S. (2005) 'Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{c}i\'{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2005}, pages = {67}, keywords = {spektrofotometrija, metoda omjera signala, prehrambena bojila, konditorski proizvodi}, title = {Kemometri\v{c}ko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri odre\djivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima}, keyword = {spektrofotometrija, metoda omjera signala, prehrambena bojila, konditorski proizvodi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{c}i\'{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2005}, pages = {67}, keywords = {spectrophotometry, signal ratio method, food dyes, confectionery products}, title = {Chemometric separation of apsorption spectra for determination of food dyes in confectionery products}, keyword = {spectrophotometry, signal ratio method, food dyes, confectionery products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font