Pregled bibliografske jedinice broj: 203835
Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira
Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 203835 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira
(Microbiological quality of probiotic fresh cheese)
Autori
Lukić, Žaklina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2005
Stranica
41
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Božanić, Rajka
Ključne riječi
svježi sir; mješovita probiotička kultura; čuvanje
(fresh cheese; mixture probiotic cultures; storage)
Sažetak
U ovom radu istražena je mogućnost korištenja mješovite kulture DVS ABT-4 (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp.) u proizvodnji probiotičkog svježeg sira od mlijeka obranog na 0, 1% i 1, 0% mliječne masti. Fermentacija je provedena na 37°C dodatkom 1 i 2% inokuluma navedene kulture. Dobiveni sirevi čuvani su pri temperaturi hladnjaka 14 dana, što je uobičajena trajnost te vrste sira. Tijekom čuvanja praćene su promjene kiselosti te je provedena mikrobiološka analiza. Kod svih sireva zabilježene su vrijednosti probiotičkih bakterija iznad 106 CFU/g tijekom 14 dana što upućuje na mogućnost upotrebe kulture DVS ABT-4 u proizvodnji probiotičkog svježeg sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058005
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)