Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 203835

Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira


Lukić, Žaklina
Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 203835 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira
(Microbiological quality of probiotic fresh cheese)

Autori
Lukić, Žaklina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2005

Stranica
41

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Božanić, Rajka

Ključne riječi
svježi sir; mješovita probiotička kultura; čuvanje
(fresh cheese; mixture probiotic cultures; storage)

Sažetak
U ovom radu istražena je mogućnost korištenja mješovite kulture DVS ABT-4 (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp.) u proizvodnji probiotičkog svježeg sira od mlijeka obranog na 0, 1% i 1, 0% mliječne masti. Fermentacija je provedena na 37°C dodatkom 1 i 2% inokuluma navedene kulture. Dobiveni sirevi čuvani su pri temperaturi hladnjaka 14 dana, što je uobičajena trajnost te vrste sira. Tijekom čuvanja praćene su promjene kiselosti te je provedena mikrobiološka analiza. Kod svih sireva zabilježene su vrijednosti probiotičkih bakterija iznad 106 CFU/g tijekom 14 dana što upućuje na mogućnost upotrebe kulture DVS ABT-4 u proizvodnji probiotičkog svježeg sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukić, Žaklina
Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lukić, Ž. (2005) 'Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, \v{Z}aklina}, year = {2005}, pages = {41}, keywords = {svje\v{z}i sir, mje\v{s}ovita probioti\v{c}ka kultura, \v{c}uvanje}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a probioti\v{c}kog svje\v{z}eg sira}, keyword = {svje\v{z}i sir, mje\v{s}ovita probioti\v{c}ka kultura, \v{c}uvanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, \v{Z}aklina}, year = {2005}, pages = {41}, keywords = {fresh cheese, mixture probiotic cultures, storage}, title = {Microbiological quality of probiotic fresh cheese}, keyword = {fresh cheese, mixture probiotic cultures, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font