Pregled bibliografske jedinice broj: 203829
Kontrola kvalitete probiotičkog svježeg sira
Kontrola kvalitete probiotičkog svježeg sira, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 203829 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola kvalitete probiotičkog svježeg sira
(Quality control of probiotic fresh cheese)
Autori
Vranko, Milaneta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2005
Stranica
54
Mentor
Tratnik, Ljubica
Neposredni voditelj
Tratnik, Ljubica
Ključne riječi
prihvatljivost; probiotici; senzorska ocjena; svježi sir
(consumer acceptability; fresh cheese; probiotic; sensory evaluation)
Sažetak
Posni i malo masni probiotički svježi sirevi dobiveni su od svježeg obranog mlijeka s 0, 1% m.m. i 1, 0% m.m. Fermentacija je provedena pri temperaturi od 40°C uz dodatak 2% inokuluma DVS-ABT-4 mješovite kulture odabranih sojeva bakterija (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp., i Streptococcus thermophilus). Tijekom četrnaest dana čuvanja proizvoda na temperaturi hladnjaka (8°C) praćene su promjene kiselosti i senzorskih svojstava. Sirevi su imali odlična senzorska svojstva, te su postigli stopostotnu prihvatljivost od strane ispitivanih potrošača. Analizom varijance ipak je utvrđena statistički značajna razlika između posnog i malo masnog probiotičkog svježeg sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058005
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(mentor)