Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 20360

Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta


Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Meler, Blaženka; Nedić, Nela; Kovačević, Dragan
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta // 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 20360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta
(Influence of hydrocolloids on rheological properties and stability of fruit yogurts)

Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Meler, Blaženka ; Nedić, Nela ; Kovačević, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998

Skup
33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 11.11.1998. - 13.11.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hidrokoloidi; reološka svojstva; voćni jogurt
(hydrocolloids; rheological properties; fruit yogurt)

Sažetak
Pri ocjeni kvalitete mlijecnih proizvoda, a tako i jogurta, znacajnu ulogu imaju reološka svojstva. To se osobito odnosi na vocni jogurt, pri cijoj proizvodnji, uslijed dodatka vocne komponente dolazi, u pravilu, do pada viskoznosti, odnosno tijekom stajanja do drugih negativnih posljedica, kao što je npr. razdvajanje faza. Da bi se izbjegle navedene pojave, navedeni proizvodi se cesto stabiliziraju dodatkom razlicitih hidrokoloida. Cilj ovoga rada je istrazivanje mogucnosti dobivanja stabilne strukture, kada je tekucem jogurtu dodana vocna komponenta i stabilizator, te istrazivanje stabilnosti dobivenog sistema odmah nakon miješanja, odnosno nakon cuvanja u trajanju od 5 dana pri +4 °C. Kao vocne komponente korišten je koncentrirani sok višnje, te kaše breskve i marelice (10%). Za stabilizaciju proizvoda korišteni su pektin, brašno sjemenke rogaca i karboksimetilceluloza u kolicinama od 0, 2%. Reološka svojstva su mjerena primjenom rotacijskog viskozimetra pri temperaturi od 10 °C. Dobiveni rezultati obradeni su primjenom Herschel-Bulkley-ovog modela i stupnjevitog zakona, a indeks stabilnosti je racunat kao odnos prividne viskoznosti treceg i prvog mjerenja. Dodatkom hidrokoloida došlo je do znatnog povecanja viskoznosti i stabilnosti tekuceg jogurta u koji su bili dodani proizvodi od voca. Najveci utjecaj na konzistenciju, kao i stabilnost dobivenih proizvoda imao je dodatak brašna sjemenke rogaca, zatim karboksimetilceluloze te pektina.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Nela Nedić Tiban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Meler, Blaženka; Nedić, Nela; Kovačević, Dragan
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta // 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Piližota, V., Šubarić, D., Meler, B., Nedić, N. & Kovačević, D. (1998) Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta. U: Tratnik, L. (ur.)33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Meler, Bla\v{z}enka and Nedi\'{c}, Nela and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1998}, pages = {32}, keywords = {hidrokoloidi, reolo\v{s}ka svojstva, vo\'{c}ni jogurt}, title = {Utjecaj hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva i stabilnost vo\'{c}nog jogurta}, keyword = {hidrokoloidi, reolo\v{s}ka svojstva, vo\'{c}ni jogurt}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Meler, Bla\v{z}enka and Nedi\'{c}, Nela and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1998}, pages = {32}, keywords = {hydrocolloids, rheological properties, fruit yogurt}, title = {Influence of hydrocolloids on rheological properties and stability of fruit yogurts}, keyword = {hydrocolloids, rheological properties, fruit yogurt}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font