Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 203227

Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa graševine


Vidović, Martina
Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa graševine, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 203227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa graševine
(Screening for the production of extracellular enzymes by Saccharomyces spp. isolated from Grasevina)

Autori
Vidović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2005

Stranica
66

Mentor
Orlić, Sandi

Ključne riječi
egzocelularni enzimi; kvasci; vino
(extracellular enzymes; yeast; wine)

Sažetak
Tijekom proizvodnje vina odigravaju se brojne kemijske reakcije čiju dinamiku uvjetuje prisutstvo enzima. Oni se sintetiziraju od strane kvasaca koji su nositelji alkoholne fermentacije. Vrlo je značajno utvrditi sintetiziraju li pojedini kvasci egzocelularne enzime, te shvatiti mehanizam njihovog djelovanja. Najznačajniji egzocelularni enzimi su glukozidaza i pektinaza. Nakon prešanja grožđa, mošt pokazuje određenu viskoznost zbog prisutnosti pektina. Zato je uloga pektinaza vrlo važna jer se pomoću njih vrši hidroliza pektina, a time se smanjuje viskoznost mošta čime je bistrenje mošta puno lakše. Glikozidaze su pak odgovorne za oslobađanje arome pojedinih sorta grožđa. Neki sojevi kvasaca tijekom fermentacije stvaraju određene količine H2S-a što je vrlo nepoželjno svojstvo jer ovaj spoj daje vinu vrlo neugodan miris (na trula jaja). Killer sojevi kvasaca imaju svojstvo izlučivanja toksina na koje su oni otporni, a za neke druge sojeve ti su toksini letalni. Zbog toga je značajno odrediti killer pozitivne sojeve koji uz druge pozitivne enološke karakteristike mogu koristiti kao starter kulture u proizvodnji vina. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sintetiziraju li izolirani sojevi kvasaca egzocelularne enzime (β glukozidazu i peptinazu), te posjeduju li mogućnost sinteze H2S, te ispitana je rasprostranjenost killer fenomena kod kvasaca izoliranih iz Graševine sa različitih područja Slavonije. Rezultati istraživanja pokazuju da je od ispitivanih 57 sojeva kvasaca samo jedan nije sintetizirao H2S. Svi ispitivani sojevi kvasaca nisu sintetizirali ß glukozidazu, a samo njih 8 pektinazu, a kod njih 13 je utvrđen ds plazmid koji je nositelj killer karaktera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178047

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandi Orlić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidović, Martina
Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa graševine, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Vidović, M. (2005) 'Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa graševine', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidovi\'{c}, Martina}, year = {2005}, pages = {66}, keywords = {egzocelularni enzimi, kvasci, vino}, title = {Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa gra\v{s}evine}, keyword = {egzocelularni enzimi, kvasci, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidovi\'{c}, Martina}, year = {2005}, pages = {66}, keywords = {extracellular enzymes, yeast, wine}, title = {Screening for the production of extracellular enzymes by Saccharomyces spp. isolated from Grasevina}, keyword = {extracellular enzymes, yeast, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font