Pregled bibliografske jedinice broj: 202081
Utjecaj zeolita na tovna i klaonička svojstva svinja
Utjecaj zeolita na tovna i klaonička svojstva svinja, 2005., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 202081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj zeolita na tovna i klaonička svojstva
svinja
(Zeolite influence on fattening and slaughtering
traits of pigs)
Autori
Gutzmirtl, Draženka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.07
Godina
2005
Stranica
66
Mentor
Kralik, Gordana
Ključne riječi
svinja ; zeolit ; Anivital ; tovna i klaonička svojstva
(pig ; zeolite ; Anivital ; fattening and slaughter characteristics of pigs)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka prirodnog zeolita u hrani, ANIVITALA SPS, na potencijal rasta i razvoja, konverziju hrane, klaonička svojstva i na zdravlje svinja. Istraživanje je provedeno na 134 tovne svinje, podijeljene u tri skupine s ujednačenim odnosom spolova. Tovljenici su bili tropasminski križanci između velikog jorkšira (VJ) i njemačkog landrasa (NjL) s majčine strane i pietrena (P) kao terminalne nerastovske pasmine. Svinje su bile razvrstane u tri skupine koje su se međusobno razlikovale prema sastavu smjesa koje su dobivali tijekom pokusa. U smjesi ST1 za svinje iz skupine P1 dodano je 3% Anivitala, dok je za svinje iz skupine P2 dodano 3% Anivitala, uz dodatak 1, 4% masti. U smjesi ST2 za svinje iz skupine P1 dodano je 6% Anivitala, a za svinje iz skupine P2 smjesi je dodano 6% Anivitala i 3% masti. Tijekom pokusa provedena su kontrolna vaganja, a podaci dobiveni vaganjem svinja korišteni su za izračun prosječnih dnevnih i ukupnih prirasta tijekom tova. Imunosno stanje tovljenika istraživano je dokazivanjem protutijela na uzročnike klasične svinjske kuge, parvo i bolesti Aujeszkoga. Na kraju pokusa utovljene svinje su zaklane, a obrada trupova obavljena je prema Pravilniku o utvrđivanju kategorija i klasa svinjskih trupova i polovica (N.N. br. 119/99. i N.N. br. 13/01.). Na kraju prvog kontrolnog razdoblja (45. dan) skupine svinja P1 i P2 bile su statistički vrlo visoko značajno teže (P<0, 001) od kontrolne skupine. Na kraju tova nisu utvrđene statistički značajne (P>0, 05) razlike između skupina. Prosječni dnevni prirasti razlikovali su se statistički vrlo visoko značajno (P<0, 001) također na kraju prvog razdoblja tova, a statistički značajno (P=0, 03) uzimajući u obzir cijelo trajanje tova. Pretvorba hranjivih tvari u kg prirasta bila je bolja za 8, 02% kod P1 skupine, odnosno 4, 94% kod P2 skupine svinja, u odnosu na kontrolnu skupinu. Dodavanje Anivitala u smjese nije utjecalo (P>0, 05) na bitna kvalitativna svojstva svinjskih polovica uključujući i udjele mišićnog tkiva u njima. Istraživanje svojstava kakvoće mišićnog tkiva pokazalo je statistički značajan utjecaj (P=0, 036) Anivitala samo u slučaju električne provodljivosti, mjerene u butu 24 sata post mortem. Rezultati laboratorijskih pretraga krvi svinja pokazali su da dodavanje Anivitala u smjese za svinje nije rezultiralo poboljšanim imunosnim statusom pokusnih skupina u odnosu na kontrolnu skupinu. Općenito, može se zaključiti pozitivno djelovanje Anivitala na tovna svojstva svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)