Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 202075

Utjecaj dodataka na reološka svojstva pasta škroba kukuruza i tapioke


Anđelić, Saša
Utjecaj dodataka na reološka svojstva pasta škroba kukuruza i tapioke, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 202075 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka na reološka svojstva pasta škroba kukuruza i tapioke
(Influence of additives on the rheological properties of maize and tapioca starch pastes)

Autori
Anđelić, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
04.02

Godina
2005

Stranica
42

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
škrob kukuruza; škrob tapioke; hidrokoloidi; želatinizacija; reološka svojstva
(maize starch; tapioca starch; hydrocolloids; gelatinisation; rheological properties)

Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava prehrambenih proizvoda važno je ne samo za definiranje procesnih uvjeta, već nam ona služe i kao bitni parametri u ocjeni kakvoće proizvoda. Škrob i hidrokoloidi se često dodaju pri proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda u svrhu postizanja određenih svojstava kao što su ugušćivanje ili želiranje, sjedinjavanje (adhezija) različitih sastojaka hrane, tvorbe filma, i dr. Pravilan odabir hidrokoloida je vrlo važan zbog mogućih interakcija sa sastojcima namirnica. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj hidrokoloida karagena i brašna sjemenke rogača (0, 5%) na reološka svojstva pasta škroba kukuruza i tapioke. Ispitivanja reoloških svojstava pasti škroba provedena su na rotacijskom viskozimetru. Iz dobivenih podataka izračunati su reološki parametri: indeks tečenja i koeficijent konzistencije. Dodatak hidrokoloida znatno je utjecao na porast viskoznosti pasta škroba kukuruza, tapioke i njihovih smjesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Anđelić, Saša
Utjecaj dodataka na reološka svojstva pasta škroba kukuruza i tapioke, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Anđelić, S. (2005) 'Utjecaj dodataka na reološka svojstva pasta škroba kukuruza i tapioke', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {An\djeli\'{c}, Sa\v{s}a}, year = {2005}, pages = {42}, keywords = {\v{s}krob kukuruza, \v{s}krob tapioke, hidrokoloidi, \v{z}elatinizacija, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj dodataka na reolo\v{s}ka svojstva pasta \v{s}kroba kukuruza i tapioke}, keyword = {\v{s}krob kukuruza, \v{s}krob tapioke, hidrokoloidi, \v{z}elatinizacija, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {An\djeli\'{c}, Sa\v{s}a}, year = {2005}, pages = {42}, keywords = {maize starch, tapioca starch, hydrocolloids, gelatinisation, rheological properties}, title = {Influence of additives on the rheological properties of maize and tapioca starch pastes}, keyword = {maize starch, tapioca starch, hydrocolloids, gelatinisation, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font