Pregled bibliografske jedinice broj: 202052
Nehranidbeni čimbenici sadržaja ureje u mlijeku
Nehranidbeni čimbenici sadržaja ureje u mlijeku // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 59 (2005), 3; 173-187 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 202052 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nehranidbeni čimbenici sadržaja ureje u mlijeku
(Non-nutritional factors of milk urea concentration)
Autori
Prpić, Zvonimir ; Konjačić, Miljenko ; Vnučec, Ivan ; Ramljak, Jelena ; Ivanković, Ante
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 59
(2005), 3;
173-187
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
ureja u mlijeku; nehranidbeni čimbenici; mliječna krava; hranidba
(milk urea; non-nutritional factors; dairy cow; nutrition)
Sažetak
Ureja je normalan sastojak mlijeka kao dio neproteinske frakcije dušika. S obzirom na postojanje pozitivne korelacije između sadržaja ureje u mlijeku i u krvi krava, koncentracija ureje u mlijeku služi kao vrlo primjenjiv pokazatelj izbalansiranosti obroka krava energijom i bjelančevinama. Uočen je negativan utjecaj visokih koncentracija ureje u mlijeku na zdravlje i reproduktivne osobine mliječnih krava. U ovom radu se raspravlja o nekim proizvodnim i okolišnim čimbenicima koji utječu na sadržaj ureje u mlijeku, posredno povezanih sa kvalitetom i količinom konzumiranog obroka. Veći broj istraživanja navodi na zaključak da s porastom proizvodnje mlijeka raste i sadržaj ureje u mlijeku. Koncentracija ureje u mlijeku varira s obzirom na stadij laktacije i sezonu, dok se s povećanjem redoslijeda laktacije povećava sadržaj ureje u mlijeku. Prema mnogim autorima sadržaj mliječne masti i bjelančevina mlijeka u negativnoj je korelaciji sa sadržajem ureje u mlijeku. Mlijeko dobiveno jutarnjom mužnjom općenito ima niži sadržaj ureje nego mlijeko večernje mužnje zbog različitog vremenskog intervala između hranidbe i mužnje krava. U krava veće tjelesne mase sadržaj ureje u mlijeku često je manji nego u onih manje tjelesne mase što dijelom objašnjava razlike u sadržaju ureje u mlijeku između pojedinih mliječnih pasmina krava. Iz navedenoga je nedvojbeno da je koncentracija ureje u mlijeku koristan pokazatelj u managementu hranidbe mliječnih krava, no potrebno je za objektivnu analizu stanja uvažiti i navedene nehranidbene čimbenike koji utječu na sadržaj ureje u mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Miljenko Konjačić
(autor)
Ante Ivanković
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Jelena Ramljak
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Chemical Abstracts
- Animal Breeding Abstracts
- AGRICOLA
- AGRIS
- FSTA
- Dairy Science Abstracts