Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 19946

Istraživanje dobivanja biološki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim učinkom.


Jelić, Ante; Petrinec, Zdravko; Matašin, Željka; Botka-Petrak, Karmen; Nejedli, Srebrenka
Istraživanje dobivanja biološki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim učinkom. // Veterinarski dani 97 / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 1997. str. 507-513 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 19946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje dobivanja biološki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim učinkom.
(Research on obtaining biologically valuable fish meat with health effect)

Autori
Jelić, Ante ; Petrinec, Zdravko ; Matašin, Željka ; Botka-Petrak, Karmen ; Nejedli, Srebrenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Veterinarski dani 97 / Balenović, Tomislav - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 1997, 507-513

Skup
Veterinarski dani 97

Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 15.10.1997. - 18.10.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Omega 3; Višekratno nezasićene masne kiseline; EPA; DHA
(Omega 3; repeated unsatiated acids; EPA; DHA)

Sažetak
Poznato je protukolesterinsko djelovanje višekratno nezasićenih masnih kiselina(Omega-6 i Omega-3) iz ribljih masti. Znanstveno je ustanovljeno da EPA i DHA, osim što sprečavaju nastanak mnogih kardiovaskularnih bolesti, jačaju otpornost organizma.Dnevne potrebe za DHA i EPA su 350-400mg (Szollar, 1990), pa je tjedni unos od 400 g masne ribe dostatan za pokrivanje potreba organizma za tim kiselinama (Kulier, 1994).Količina tih nezasićenih masnih kiselina u slatkovodnih riba (srebrni šaran)uzgajanih poluintenzivnim načinom uzgoja na našim ribnjacima iznosi za EPA 1, 96-5, 87g/100 g masti, a za DHA 0, 87-12.06 g/100 g masti, ovisno o vrsti ribe (Bogut i sur., 1996).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053073

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jelić, Ante; Petrinec, Zdravko; Matašin, Željka; Botka-Petrak, Karmen; Nejedli, Srebrenka
Istraživanje dobivanja biološki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim učinkom. // Veterinarski dani 97 / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 1997. str. 507-513 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Jelić, A., Petrinec, Z., Matašin, Ž., Botka-Petrak, K. & Nejedli, S. (1997) Istraživanje dobivanja biološki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim učinkom.. U: Balenović, T. (ur.)Veterinarski dani 97.
@article{article, author = {Jeli\'{c}, Ante and Petrinec, Zdravko and Mata\v{s}in, \v{Z}eljka and Botka-Petrak, Karmen and Nejedli, Srebrenka}, editor = {Balenovi\'{c}, T.}, year = {1997}, pages = {507-513}, keywords = {Omega 3, Vi\v{s}ekratno nezasi\'{c}ene masne kiseline, EPA, DHA}, title = {Istra\v{z}ivanje dobivanja biolo\v{s}ki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim u\v{c}inkom.}, keyword = {Omega 3, Vi\v{s}ekratno nezasi\'{c}ene masne kiseline, EPA, DHA}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jeli\'{c}, Ante and Petrinec, Zdravko and Mata\v{s}in, \v{Z}eljka and Botka-Petrak, Karmen and Nejedli, Srebrenka}, editor = {Balenovi\'{c}, T.}, year = {1997}, pages = {507-513}, keywords = {Omega 3, repeated unsatiated acids, EPA, DHA}, title = {Research on obtaining biologically valuable fish meat with health effect}, keyword = {Omega 3, repeated unsatiated acids, EPA, DHA}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font