Pregled bibliografske jedinice broj: 19946
Istraživanje dobivanja biološki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim učinkom.
Istraživanje dobivanja biološki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim učinkom. // Veterinarski dani 97 / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 1997. str. 507-513 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 19946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje dobivanja biološki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim učinkom.
(Research on obtaining biologically valuable fish meat with health effect)
Autori
Jelić, Ante ; Petrinec, Zdravko ; Matašin, Željka ; Botka-Petrak, Karmen ; Nejedli, Srebrenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Veterinarski dani 97
/ Balenović, Tomislav - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 1997, 507-513
Skup
Veterinarski dani 97
Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 15.10.1997. - 18.10.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Omega 3; Višekratno nezasićene masne kiseline; EPA; DHA
(Omega 3; repeated unsatiated acids; EPA; DHA)
Sažetak
Poznato je protukolesterinsko djelovanje višekratno nezasićenih masnih kiselina(Omega-6 i Omega-3) iz ribljih masti. Znanstveno je ustanovljeno da EPA i DHA, osim što sprečavaju nastanak mnogih kardiovaskularnih bolesti, jačaju otpornost organizma.Dnevne potrebe za DHA i EPA su 350-400mg (Szollar, 1990), pa je tjedni unos od 400 g masne ribe dostatan za pokrivanje potreba organizma za tim kiselinama (Kulier, 1994).Količina tih nezasićenih masnih kiselina u slatkovodnih riba (srebrni šaran)uzgajanih poluintenzivnim načinom uzgoja na našim ribnjacima iznosi za EPA 1, 96-5, 87g/100 g masti, a za DHA 0, 87-12.06 g/100 g masti, ovisno o vrsti ribe (Bogut i sur., 1996).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053073
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Ante Jelić
(autor)
Željka Matašin
(autor)
Karmen Botka-Petrak
(autor)
Zdravko Petrinec
(autor)