Pregled bibliografske jedinice broj: 199451
Reološka svojstva nekih vrsta meda sa različitih geografskih područja Republike Hrvatske
Reološka svojstva nekih vrsta meda sa različitih geografskih područja Republike Hrvatske, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 199451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka svojstva nekih vrsta meda sa različitih geografskih područja Republike Hrvatske
(Rheological properties of some honey type from different geographical areas of Croatia)
Autori
Volarević, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
22.03
Godina
2005
Stranica
45
Mentor
Piližota, Vlasta
Ključne riječi
med; reološka svojstva; boja
(honey; rheological properties; colour)
Sažetak
Hranjiva i ljekovita vrijednost meda i drugih pčelinjih proizvoda je od davnina priznata. Med ne predstavlja samo kvalitetan prehrambeni proizvod, već služi i kao nadopuna prehrani i kao pomoćno ljekovito sredstvo u preventivi i terapiji određenih bolesti. Sastav i svojstva meda variraju ovisno o izvoru koji pčele koriste za proizvodnju meda (nektar ili medljika), kao i o regionalnim i klimatskim uvjetima. Boja meda jedan je od čimbenika koji utječe na prihvatljivost od strane potrošača, ali i njegovu vrijednost na tržištu. U klasifikaciji meda mjerenje boje može biti koristan parametar. Poznavanje reološkog ponašanja meda od velike je važnosti prilikom obrade, procesiranja i pakiranja meda, te njegovog skladištenja. Cilj ovog rada bio je ispitati uzorke meda poznatog botaničkog podrijetla iz različitih regija Hrvatske. Istraživanje je obuhvatilo mjerenje reoloških svojstava i boje četiri vrste meda (bagrem, kadulja, kesten i lipa) tijekom tri godine. Određivanje viskoznosti meda, kod različitih brzina smicanja, u temperaturnom području između 5 i 40 °C provedeno je pomoću programiranog rotacijskog viskozimetra. Svi uzorci meda pokazali su Newtonsko ponašanje u ispitanom temperaturnom području. Utjecaj temperature na viskoznost meda uspješno je opisan pomoću Arrhenius-ovog modela. Boja uzoraka mjerena je pomoću kromametra i izražena je pomoću tri mjerna sustava: Lab, LCh i Hunter. Statistička obrada podataka (L, a i b parametra) pokazala je statistički značajnu razliku između pojedinih vrsta meda, kao i godina proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113001
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vlasta Piližota
(mentor)