Pregled bibliografske jedinice broj: 199449
Primjena enzima u tehnologiji škroba
Primjena enzima u tehnologiji škroba // Technologica acta, 1 (2005), 2; 185-188 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, znanstveni)
CROSBI ID: 199449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena enzima u tehnologiji škroba
(Enzymes application in starch technology)
Autori
Šubarić, Drago ; Sadadinović, J. ; Babić, Jurislav ; Miličević, Dijana ; Muhamedbegović, B.
Izvornik
Technologica acta (1840-0426) 1
(2005), 2;
185-188
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopcenje, znanstveni
Ključne riječi
škrob; enzimi; hidroliza; izomerizacija; trehaloza
(starch; enzymes; hydrolysis; isomerisation; trehalose)
Sažetak
Škrob je ugljikohidrat koji ima sve značajniju primjenu kao sirovina u različitim granama industrije. Posebno je značajna primjena škroba i proizvoda na bazi škroba u prehrambenoj industriji, gdje se koriste u svrhu postizanja određenih svojstava proizvoda, kao npr. ugušćivanja, stabilizacije, vezivanja arome, kao zamjena za masti pri proizvodnji niskokalorične hrane i sl. U prehrambenoj industriji od velikog značaja su hidrolizati na bazi škroba kao i proizvodi dobiveni od njih koji su u mnogim slučajevima postali nezamjenjivi u proizvodnji kvalitetnih prehrambenih proizvoda. Za proizvodnju hidrolizata koji se koriste u prehrambenoj industriji danas se koriste različiti enzimi, pojedinačno ili u kombinacijama, ovisno o proizvodu koji se želi dobiti. Primjenom enzima u proizvodnji škrobnih hidrolizata postignuti su brojni pozitivni efekti u odnosu na korištenje kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija