Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 199449

Primjena enzima u tehnologiji škroba


Šubarić, Drago; Sadadinović, J.; Babić, Jurislav; Miličević, Dijana; Muhamedbegović, B.
Primjena enzima u tehnologiji škroba // Technologica acta, 1 (2005), 2; 185-188 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, znanstveni)


CROSBI ID: 199449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena enzima u tehnologiji škroba
(Enzymes application in starch technology)

Autori
Šubarić, Drago ; Sadadinović, J. ; Babić, Jurislav ; Miličević, Dijana ; Muhamedbegović, B.

Izvornik
Technologica acta (1840-0426) 1 (2005), 2; 185-188

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
škrob; enzimi; hidroliza; izomerizacija; trehaloza
(starch; enzymes; hydrolysis; isomerisation; trehalose)

Sažetak
Škrob je ugljikohidrat koji ima sve značajniju primjenu kao sirovina u različitim granama industrije. Posebno je značajna primjena škroba i proizvoda na bazi škroba u prehrambenoj industriji, gdje se koriste u svrhu postizanja određenih svojstava proizvoda, kao npr. ugušćivanja, stabilizacije, vezivanja arome, kao zamjena za masti pri proizvodnji niskokalorične hrane i sl. U prehrambenoj industriji od velikog značaja su hidrolizati na bazi škroba kao i proizvodi dobiveni od njih koji su u mnogim slučajevima postali nezamjenjivi u proizvodnji kvalitetnih prehrambenih proizvoda. Za proizvodnju hidrolizata koji se koriste u prehrambenoj industriji danas se koriste različiti enzimi, pojedinačno ili u kombinacijama, ovisno o proizvodu koji se želi dobiti. Primjenom enzima u proizvodnji škrobnih hidrolizata postignuti su brojni pozitivni efekti u odnosu na korištenje kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Sadadinović, J.; Babić, Jurislav; Miličević, Dijana; Muhamedbegović, B.
Primjena enzima u tehnologiji škroba // Technologica acta, 1 (2005), 2; 185-188 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, znanstveni)
Šubarić, D., Sadadinović, J., Babić, J., Miličević, D. & Muhamedbegović, B. (2005) Primjena enzima u tehnologiji škroba. Technologica acta, 1 (2), 185-188.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Sadadinovi\'{c}, J. and Babi\'{c}, Jurislav and Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana and Muhamedbegovi\'{c}, B.}, year = {2005}, pages = {185-188}, keywords = {\v{s}krob, enzimi, hidroliza, izomerizacija, trehaloza}, journal = {Technologica acta}, volume = {1}, number = {2}, issn = {1840-0426}, title = {Primjena enzima u tehnologiji \v{s}kroba}, keyword = {\v{s}krob, enzimi, hidroliza, izomerizacija, trehaloza} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Sadadinovi\'{c}, J. and Babi\'{c}, Jurislav and Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana and Muhamedbegovi\'{c}, B.}, year = {2005}, pages = {185-188}, keywords = {starch, enzymes, hydrolysis, isomerisation, trehalose}, journal = {Technologica acta}, volume = {1}, number = {2}, issn = {1840-0426}, title = {Enzymes application in starch technology}, keyword = {starch, enzymes, hydrolysis, isomerisation, trehalose} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font