Pregled bibliografske jedinice broj: 198961
Alkalna izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca
Alkalna izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 198961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alkalna izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca
(Alkaline isolation of beta-glucan from brewer's yeast)
Autori
Galović, Vanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2005
Stranica
68
Mentor
Zechner-Krpan , Vesna
Neposredni voditelj
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
beta-glukan; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae
(beta-glucan; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae)
Sažetak
Beta-glukan je homopolimer glukoze koji se nalazi u kvascu, gljivama, ječmu, zobi te u bakterijama. Jedna od najvažnijih aktivnosti beta-glukana je sposobnost regulacije imunološkog sustava. Lako dostupan izvor beta-1, 3-g1ukana je stanična stijenka pivskog kvasca, Saccharomyces cerevisiae, koji je odgorčen lužinom (5 minuta pri 60 o^C), autoliziran kroz 36 sati pri 50 o^C te izoliran alkalnom ekstrakcijom 2 sata na 90 o^C. Nakon ispiranja vodom i sušenja taloga dobivenog glukana na zraku, u liofilizatoru i u komori za raspršivanje dobiveni su po izgledu razliciti preparati beta-glukana, koji su podvrgnuti mnogobrojnim analizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija