Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 19879

Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva


Šubarić, Drago; Piližota, Vlasta; Lovrić, Tomislav
Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir et al. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 33-33 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 19879 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva
(Inhibition studies on mushroom polyphenol oxidase)

Autori
Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Lovrić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir et al. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 33-33

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
enzimsko posmeđivanje; polifenol oksidaza; fenolni spojevi
(Enzymatic browning; Polyphenol oxidase; Phenolic substrates)

Sažetak
Enzimsko posmeđivanje voća i povrća je često nepoželjna reakcija, čije sprječavanje je uvijek bio izazov prehrambenim znanstvenicima. Oksidativno posmeđivanje voća i povrća je uglavnom pojava izazvana prisustvom polifenol oksidaze, enzima koji sadrži bakar, i koja u prisustvu kisika katalizira oksidaciju fenolnih spojeva u kinone koji se potom polimeriziraju u smeđe, crvene ili crne pigmente. Inhibicija polifenol oksidaze gljiva provedena je s različitim inhibitorima (askorbinskom, eritorbinskom, limunskom i benzojevom kiselinom), sniženim pH i povišenom temperaturom. Intenzitet inhibicije je praćen nastankom (promjenom) boje koja je mjerena pomoću spektrofotometra.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Piližota, Vlasta; Lovrić, Tomislav
Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir et al. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 33-33 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D., Piližota, V. & Lovrić, T. (1998) Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva. U: Marić, V. (ur.)3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Pili\v{z}ota, Vlasta and Lovri\'{c}, Tomislav}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {33-33}, keywords = {enzimsko posme\djivanje, polifenol oksidaza, fenolni spojevi}, title = {Prou\v{c}avanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva}, keyword = {enzimsko posme\djivanje, polifenol oksidaza, fenolni spojevi}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Pili\v{z}ota, Vlasta and Lovri\'{c}, Tomislav}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {33-33}, keywords = {Enzymatic browning, Polyphenol oxidase, Phenolic substrates}, title = {Inhibition studies on mushroom polyphenol oxidase}, keyword = {Enzymatic browning, Polyphenol oxidase, Phenolic substrates}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font