Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 198621

Određivanje flavonola u voću HPLC-metodom


Jakobek, Lidija; Šeruga, Marijan
Određivanje flavonola u voću HPLC-metodom // Knjiga sažetaka XIX. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Škare, Danko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2005. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 198621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje flavonola u voću HPLC-metodom
(Determination of flavonols in fruits by HPLC method)

Autori
Jakobek, Lidija ; Šeruga, Marijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka XIX. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Škare, Danko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2005

Skup
XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.04.2005. - 27.04.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Flavonoli; Voće; HPLC
(flavonols; fruits; HPLC)

Sažetak
Flavonoli su dio velike grupe polifenolnih spojeva (sekundarnih biljnih metabolita). Pojavljuju se u obliku O-glikozida, a najčešći šećerni ostatak je D-glukoza. U posljednje vrijeme privukli su značajnu pažnju zbog mnogih pozitivnih utjecaja na zdravlje ljudi, djelujući kao antioksidansi i antikancerogeni. Osim toga prirodni antioksidansi sve više zamjenjuju sintetičke antioksidanse u prehrambenim proizvodima, zbog strogih sigurnosnih standarda koje moraju zadovoljiti prehrambeni proizvodi. Stoga postoji trajni interes za određivanje flavonola u različitim prehrambenim proizvodima i hrani. U ovom radu određivani su flavonoli (kvercetin, miricetin i kempferol) u različitim vrstama voća (crni ribiz, crveni ribiz, borovnica, bazga, aronija, kupina, malina, jagoda, višnja, trešnja). Voće je ubrano na području Slavonije i smrznuto do analize. Glikozidi flavonola su ekstrahirani i hidrolizirani u aglikone pomoću 50 %-tne (v/v) vodene otopine metanola koja sadrži HCl (1, 2 M). Ekstrakcija i hidroliza provođena je u trajanju od 2 sata na temperaturi od 85 C. 20 ml ekstrakta ispareno je na temperaturi od 35  C do suha, a ostatak je otopljen u 2 ml metanola, filtriran kroz membranski filter veličine pora 0, 45 μ m (VariSep PTFE, Varian) i injektiran u HPLC sustav. Aglikoni flavonola određeni su reverzno faznom HPLC metodom. Korištene su dvije mobilne faze: mobilna faza A (0, 1 % otopina H3PO4) i mobilna faza B (100 % metanol). Provedena je gradijentna eluacija: od 0-30 min s 95 % A na 20 % A ; održavanje uvjeta od 30-33 min na 20 % A ; od 33-35 min s 20 % A na 95 % A. Analiza je provedena na HPLC analitičkom sustavu (Varian, USA), sastavljenom od ProStar 230 ternarne gradijentne pumpe, 310 UV/Vis detektora i ProStar 330 PDA detektora, te OmniSpher C18 kolone (dimenzija 250 x 4, 6 mm, veličine čestica punjenja 5 μ m) s ugrađenom predkolonom (ChromSep 1 cm x 3 mm). Kvercetin je nađen i kvantificiran u svim analiziranim uzorcima voća, u količini od 2.67-143.67 mg/kg svježe mase voća. Miricetin je identificiran u crvenom i crnom ribizlu, u količini od 1.74-21.26 mg/kg svježe mase voća. Kempferol je nađen u višnji i jagodi, u količini 0.84-5.20 mg/kg svježe mase voća. Dobiveni rezultati u skladu su s ranije objavljenim literaturnim podacima. U postupku validacije predložena HPLC metoda pokazala se kao brza, precizna i selektivna metoda za određivanje flavonoida u raznim vrstama voća i voćnim sokovima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113006

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marijan Šeruga (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakobek, Lidija; Šeruga, Marijan
Određivanje flavonola u voću HPLC-metodom // Knjiga sažetaka XIX. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Škare, Danko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2005. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Jakobek, L. & Šeruga, M. (2005) Određivanje flavonola u voću HPLC-metodom. U: Škare, D. (ur.)Knjiga sažetaka XIX. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Jakobek, Lidija and \v{S}eruga, Marijan}, editor = {\v{S}kare, D.}, year = {2005}, pages = {273}, keywords = {Flavonoli, Vo\'{c}e, HPLC}, title = {Odre\djivanje flavonola u vo\'{c}u HPLC-metodom}, keyword = {Flavonoli, Vo\'{c}e, HPLC}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jakobek, Lidija and \v{S}eruga, Marijan}, editor = {\v{S}kare, D.}, year = {2005}, pages = {273}, keywords = {flavonols, fruits, HPLC}, title = {Determination of flavonols in fruits by HPLC method}, keyword = {flavonols, fruits, HPLC}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font