Pregled bibliografske jedinice broj: 19853
Procjena stabilnosti uroda i kvalitete zrna boljih linija i kultivara soje I grupe zriobe u Osijeku
Procjena stabilnosti uroda i kvalitete zrna boljih linija i kultivara soje I grupe zriobe u Osijeku // Poljoprivreda (Osijek), 4 (1998), 2; 69-78 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 19853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena stabilnosti uroda i kvalitete zrna boljih linija i kultivara soje I grupe zriobe u Osijeku
(Valuation of yield stability and stability of grain quality of the promising lines and cultivars of I group maturity at Osijek)
Autori
Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Duvnjak, Tomislav ; Sudar, Rezica ; Mijić, Anto
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 4
(1998), 2;
69-78
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
soja; urod zrna; kvaliteta zrna; stabilnost uroda; stabilnost sadržaja bjelančevina; stabilnost sadržaja ulja; ekovalenca
(soybean; grain yield; grain quality; yield stability; stability of protein content; stability of oil content; ecovalence)
Sažetak
Glavni cilj ovoga ispitivanja bio je procjena visine uroda i kvalitete zrna (sadržaj bjelančevina i ulja u zrnu) te stabilnosti ovih kvantitativnih svojstava kod novih boljih linija soje u usporedbi sa standardnim kultivarima I grupe zriobe. Ispitivanja su provedena u Osijeku (Poljoprivredni institut Osijek) od 1993. do 1997. godine na 29 genotipova soje (26 linija izvedenih iz F4 do F6 generacije i tri standardna kultivara). Sve ispitivane linije i kultivari soje stvoreni su u okviru oplemenjivačkog programa soje u Poljoprivrednom institutu Osijek. Stabilnost genotipova na urod i kvalitetu zrna procijenjena je ekovalencom (Wricke, 1962.) ; koja je pokazatelj ponašanja genotipa u različitim uvjetima vanjske sredine. Rezultati istraživanja pokazali su velika variranja i značajne razlike između testiranih genotipova u visini uroda i kvaliteti zrna. Prema parametru stabilnosti, proučavanja su pokazala velike razlike u stabilnosti genotipova za sva ispitivana kvantitativna svojstva. Od 29 testiranih genotipova, prema procijenjenoj ekovalenci, po urodu zrna bilo je stabilno 16, sadržaju bjelančevina 13, a po sadržaju ulja 23 genotipa. Najstabilniji genotipovi po sva tri svojstva bile su linije: L-4690, L-1493, L-10692 i L-1093 te standradni kultivar Tisa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
00730103
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Tomislav Duvnjak
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Anto Mijić
(autor)
Marija Vratarić
(autor)
Rezica Sudar
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts