Pregled bibliografske jedinice broj: 198055
Fizikalno-kemijski parametri poliflornog meda Hrvatskog primorja
Fizikalno-kemijski parametri poliflornog meda Hrvatskog primorja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 198055 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijski parametri poliflornog meda Hrvatskog primorja
(Phisico-chemical parameters of polyfloral honey of Croatian seaside)
Autori
Mišković, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.06
Godina
2005
Stranica
54
Mentor
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
poliflorni med; kvaliteta; fizikalno-kemijski parametri
(polyfloral honey; quality; phisico-chemical parameters)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je odrediti fizikalno-kemijske parametre, te utvrditi koje biljne vrste prevladavaju u poliflornim medovima Hrvatskog primorja. Kod 22 uzorka za koje je peludnom analizom utvrđeno da spadaju u poliflorne medove određeni su: udio vode, električna provodnost, specifična rotacija, pH i kiselost, udio 5-hidroksimetilfurfurala (HMF), aktivnost enzima dijastaze i invertaze, udio prolina te sastav šećera. Uzorci su dobiveni direktno od pčelara. Uzorke poliflornog meda Hrvatskog primorja karakterizira raznolikost medonosnih biljki sa kojih su pčele skupljale nektar i pelud. Broj analizom utvrđenih biljnih vrsta u uzorcima je od 8 do 23. Nađene su drača, orlovac, končara, kokotac, jasen, djetelina, kesten, malina i kupina, glog, vrijes i planinski vrijesak i druge biljke. Sukladno s raznolikošću uzoraka, s obzirom na biljne vrste, uzorci imaju relativno veliki raspon vrijednosti fizikalno-kemijskih parametara: električne provodnosti (229 - 786 μ S/cm), pH (3, 85 - 5, 12) i slobodne kiselosti (12, 9 - 37, 1 mmol/kg), specifične rotacije (-15, 3 do -4, 2), udjela prolina (331, 5 - 744, 2 mg/kg) i enzima invertaze (90, 4 - 255, 2 U/kg) i dijastaze (19, 5 - 49, 0 DN). Udio fruktoze je vrlo visok, što rezultira visokim F/G odnosom. Iako se uzorci međusobno razlikuju, ukupno gledano imaju visoku enzimatsku aktivnost i visok udio prolina koji su praćeni niskim udjelom HMF-a. Svi uzorci zadovoljavaju parametre kvalitete zahtjevane hrvatskim i međunarodnim propisima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija