Pregled bibliografske jedinice broj: 196744
Nutritivna vrijednost obroka, sa osobitim osvrtom na kalcij, u domovima za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba
Nutritivna vrijednost obroka, sa osobitim osvrtom na kalcij, u domovima za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba // 3.hrvatski kongres o osteoporozi
Šibenik, Hrvatska, 2005. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 196744 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost obroka, sa osobitim osvrtom na kalcij, u domovima za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba
(Nutritive value of meals, with emphasis on calcium content for elderly residents of nursing homes in Zagreb)
Autori
Keser, Irena ; Šatalić, Zvonimir ; Giljević, Zlatko ; Colić Barić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3.hrvatski kongres o osteoporozi
/ - , 2005
Skup
3. hrvatski kongres o osteoporozi
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 21.04.2005. - 24.04.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Nutritivna vrijednost; kalcij; starije osobe
(Nutritive value; calcium; elderly)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi kakvoću organizirane prehrane, sa osobitim osvrtom na zastupljenost kalcija u cjelodnevnim obrocima, u domovima za skrb starijih osoba na području grada Zagreba. Istraživanjem je obuhvaćeno 11 domova od kojih su zatraženi i analizirani godišnji jelovnici, te anketirano (FFQ) ukupno 438 (12, 5 %) štićenika. Prema analizi jelovnika prosječna energetska vrijednost obroka bila je u skladu sa preporukama, kao i energetski udjel makronutrijenata (proteini - 15, 4 % kJ/dan, masti - 28, 2 % kJ/dan, ugljikohidrati - 57, 6 % kJ/dan). Udjel prehrambenih vlakana iznosio je svega 25 % preporuka, dok je udjel mikronutrijenata (vitamina i mineralnih tvari), osim za kalcij, u prosjeku bio u skladu sa preporukama (DRI). Prosječni udjel kalcija u dnevnim obrocima bio je od 431, 2 mg/dan do 814, 1 mg/dan ili 35, 9 do 67, 8 % DRI. Prema očekivanju mlijeko i mliječni proizvodi bili su najznačajniji izvor kalcija (više od 90% dnevnog unosa). Međutim, prema očekivanju ne konzumiraju svi mlijeko (16, 4 %), a kalcij kao dodatak prehrani koristi svega 11, 9 % ispitanika, što potvrđuje već utvrđen loš unos kalcija u štićenika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058028
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(autor)
Zlatko Giljević
(autor)
Irena Keser
(autor)
Zvonimir Šatalić
(autor)