Pregled bibliografske jedinice broj: 196692
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 196692 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
(Determination of physicochemical parameters of honey samples)
Autori
Dražić, Tonko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.04
Godina
2005
Stranica
59
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
dijastaza; HMF (hidroksimetilfurfural); med
(diastase; HMF (hydroxymethylfurfural); honey)
Sažetak
Kakvoća meda bitno doprinosi njegovu značaju u prehrani. Pri utvrđivanju kakvoće meda važno je odrediti fizikalno-kemijska svojstva meda. Ona ovise o brojnim faktorima, kao što su botaničko i geografsko porijeklo, klimatski uvjeti, način proizvodnje, te uvjeti i dužina skladištenja. U ovom radu određivani su maseni udio HMF-a (hidroksimetilfurfural) i aktivnost dijastaze, na 130 uzoraka 21 različite vrste meda, sa područja Hrvatske i Slovenije. Dobiveni su sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a kretao se od 0, 38 do 36, 29 mg/kg, dok je aktivnost dijastaze bila u rasponu od 7, 97 do 44, 38. Razlike unutar meda iste vrste bile su znatne, dok su medovi različitog botaničkog porijekla pokazali statistički signifikantnu različitost. Svi ispitani uzorci meda zadovoljavaju zahtjeve Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)