Pregled bibliografske jedinice broj: 196691
Određivanje udjela vode u medu
Određivanje udjela vode u medu, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 196691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela vode u medu
(Water determination in honey)
Autori
Maslać, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.01
Godina
2005
Stranica
73
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
med; određivanje vode; sušenje mikrovalovima
(honey; microwave drying; water determination)
Sažetak
S obzirom da je udio vode jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojeg prehrambenog proizvoda, njeno određivanje mora biti brzo i precizno. Standardna laboratorijska metoda određivanja vode u medu sušenjem u sušioniku pri određenoj temperaturi te vaganjem uzorka prije i nakon sušenja, relativno dugo traje. Za brže određivanje udjela vode zato je upotrijebljena metoda sušenja mikrovalovima u sušnici "Milestone MLS - 1200 Mega System". Za pronalaženje uvjeta sušenja u mikrovalnoj sušnici korištena je Simpleks metoda kao jedna od metoda optimizacije. Rezultati dobiveni pomoću obje metode prikazani su u tablicama i statistički interpretirani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)