Pregled bibliografske jedinice broj: 196689
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 196689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
(Determination of physico-chemical parameters of honey samples)
Autori
Grba, Nikica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.12
Godina
2004
Stranica
66
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
invertaza; med; prolin; specifični kut rotacije
(honey; invertase; proline; specific rotation)
Sažetak
Kakvoća meda ima najveći utjecaj na vrijednost meda u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda koja ovise o nizu različitih faktora kao što su botaničko i geografsko porijeklo meda, klimatski uvjeti, način proizvodnje, uvjeti pakiranja i vrijeme skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 101 uzorka 23 različitih vrsta meda prikupljenih na području Republike Hrvatske. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio prolina, aktivnost invertaze i vrijednosti specifičnog kuta rotacije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio prolina kretao u rasponu od 24.6 do 68.8 mg/100 g, aktivnost invertaze od 0.325 do 26.84 IN, a vrijednosti specifičnog kuta rotacije od -3.5 do +3.0 stupnjeva. Uočeno je da postoje velike razlike u određivanim parametrima unutar istih vrsta meda. Dobivene vrijednosti za maseni udio prolina, aktivnost invertaze i specifičnog kuta rotacije ukazuju da postoje statistički značajne razlike i između različitih vrsta meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)